Hlavní obsah

Po letech spolu. Na Světovém poháru v Praze budou závodit i bratři Stráníkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik olympijských medailistů a téměř kompletní světová lezecká špička včetně Adama Ondry. Nejen taková lákadla má Světový pohár v boulderu na Letné. Na startu nebudou chybět ani sourozenci Martin a Štěpán Stráníkovi. Co pro oba účast na domácím SP znamená? A v jakém ohledu to pro oba bratry bude poslední společný závod?

Na Světovém poháru v Praze budou závodit i bratři StráníkoviVideo: Sport Invest

 
Článek

Světový pohár v boulderu ještě nezačal, už teď je ale jisté, že kromě výsledků nabídne i emotivní okamžiky. Pro sourozence Martina a Štěpána Stráníkovi je totiž už jen účast na akci takového formátu splněným snem. „Myslím, že to bude skvělý zážitek, těšíme se na to. Je to po dlouhé době, co spolu budeme závodit na Světovém poháru. Dřív se nám to párkrát poštěstilo, ale tohle bude paráda," povídá 33letý Martin, mladší ze sourozenců, který patří už několik sezon ke stálým členům reprezentace.

To šestatřicetiletý Štěpán Stráník s vidinou Světového poháru v Praze zabojoval a do národního týmu se vrátil po dlouhé době. Náležitě si tak vychutná atmosféru vrcholné akce před domácím publikem. „Mým snem bylo si zazávodit tady doma. A bude to pravá chvíle, jak ukončit závodní kariéru na mezinárodním poli. Na českých závodech ještě budu soutěžit, ale na světových ne. Je to strašně těžké se na závody připravovat, všichni jsou lepší a už mi není osmnáct."

Jak Štěpán, tak i Martin Stráníkovi mají rodiny, lezení na profesionální úrovni už pro ně není prioritou. Uvědomují si, že držet krok s mladší lezeckou generací je čím dál těžší, a bude tomu tak i na Letné. „Konkurence je ohromná, bude třeba bojovat o každou zónu, protože i malé rozdíly rozhodují. Pokusím se vybojovat aspoň nějaký top," říká Martin Stráník.

Jeden z posledních tréninků Adama Ondry před SP v PrazeVideo: Sport.cz

Bratr Štěpán má ještě skromnější ambice: „Nerad bych byl poslední a nechci udělat ostudu. Uvidíme, na co to bude stačit," usměje se.

Světový pohár se odehraje od 2. do 4. června na Letenské pláni v Praze.

Reklama