Hlavní obsah

Práce všeho druhu. Kapitán reprezentace se na ME podílí i jako natěrač či svářeč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amatéři proti profesionálům, čeští baseballisté zaujali svět svým nevšedním příběhem. Jejich kapitán může být názorným příkladem. Petr Zýma po březnovém World Baseball Classic opustil po devíti letech práci v zavedené investiční společnosti. Financím se věnuje dál, ale prostřednictvím vlastního fondu. Před startem mistrovství Evropy v České republice, které začíná v neděli, pomáhal jako řemeslník všeho druhu s přípravami na stadionu pražských Eagles.

Práce všeho druhu. Nejen jako hráč, ale i natěrač nebo svářeč se na ME podílí kapitán baseballové reprezentace Petr Zýma Video: Sport.cz

 
Článek

Českou reprezentaci čeká základní skupina v Ostravě a poté zápasy o umístění v Brně. Nejlépe o vytouženou historicky první medaili…

Kapitán je ovšem doma v Praze na Eagles, kde se také jedna ze skupin šampionátu odehraje.

„Celá moje rodina se tady pohybuje, abychom to tady vymazlili. Co jsem viděl, tak se snad povedlo… Já to tady miluju,“ usmívá se Petr Zýma.

Čeští baseballisté chtějí na domácím ME medailiVideo: Sport.cz

„Snažíme se jako klub zanechat co nejlepší vizitku. Ať už šlo o shánění materiálu, nebo když jsme natírali celý areál, tak je to něco, co jsme brali velice osobně. Chceme, aby si to týmy a fanoušci, kteří sem přijdou, užili,“ líčí kapitán.

Volný čas teď může ve větší míře věnovat baseballu a také mládežnickým tréninkům.

Marek Chlup o síle českého baseballu, jeho popularitě v Japonsku a cestě do MLBVideo: Sport.cz

V létě si nicméně mohl připadat jako Ferda Mravenec, práce všeho druhu. V přípravě na šampionát na Eagles také svařoval, utahoval lanka v pálkařském sektoru nebo měnil dřeva na tribuně.

„Myslím, že každý den jsem v areálu strávil tak pět hodin. Důležité bylo zorganizovat brigádu. Lidem trochu pomoci, ukázat kudy a trochu je motivovat. Když se ale projdu kolem areálu, tak se mi líbí, co se povedlo,“ pyšní se Zýma.

Češi hostí ME po devíti letech. Naposledy si doma zahráli v roce 2014. Obsadili tehdy 4. místo, což je jejich dosud nejlepší umístění. „Pro mě to bylo shodou okolností první mistrovství Evropy v národním týmu. A bylo úžasné. Pamatuju si, jak lidi v Ostravě, tak Brně nám vytvořili úžasné kulisy,“ vzpomíná.

Už za pár dní odstartuje v ČR ME baseballistů. Na zápasy národního týmu zbývá posledních pár vstupenekVideo: Sport.cz

Letos má národní tým větší ambice.

„Chceme medaili. Myslím, že je na čase a máme na ni tým,“ věří kapitán.

Češi vstoupí do turnaje v neděli od 18:00 zápasem s Rakouskem.

Reklama

Související témata: