Hlavní obsah

Předseda NSA Neusser vyzval k vyloučení ruských sportovců z MS a ME

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser vyzval po vojenské invazi Ruska na Ukrajinu k vyloučení ruských sportovců z evropských a světových šampionátů. Rusku chce zároveň odebrat pořadatelství všech mezinárodních sportovních akcí. Neusser to uvedl na Twitteru, své kroky chce koordinovat s premiérem Petrem Fialou.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zklamaní ruští hokejisté po finále olympijského turnaje. Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser vyzval po vojenské invazi Ruska na Ukrajinu k vyloučení ruských sportovců z evropských a světových šampionátů.

Článek

"Nedokážu si představit, že v době, kdy Rusko bezdůvodně napadá Ukrajinu, si u nás budou ruští reprezentanti soutěžit, jako kdyby se nic nedělo. Reakci koordinujeme s Petrem Fialou, včera jsem odeslal na vládu návrh na zvážení těchto sankcí," napsal Neusser.

V otázce přesunutí mezinárodních sportovních akcí z Ruska se shodl s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem. Ten se ale ve čtvrtečním vyjádření vyslovil proti vyloučení ruských reprezentantů. "Nepovažuji za vhodné v tuto chvíli uplatňovat na jednotlivé ruské sportovce princip kolektivní viny tím, že by se nesměli účastnit sportovních klání," uvedl Kejval.

UEFA dnes Rusku odebrala pořadatelství finálového zápasu fotbalové Ligy mistrů, které se mělo hrát 28. května v Petrohradu. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se utkání uskuteční v Paříži. Ruské kluby i národní týmy budou domácí zápasy v soutěžích UEFA hrát na neutrální půdě. Mezinárodní lyžařská federace zrušila všechny závody Světového poháru konané v Rusku.

Reklama

Související témata: