Hlavní obsah

Překvapení po příletu, úžasní lidé, ale i smog a chudoba. Češky v Indii bojují o Paříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokusí se o senzaci, jíž by postup do Paříže bezesporu byl. Stoprocentně ale bude olympijská kvalifikace pro české pozemní hokejistky zdrojem zkušeností a zážitků. Ať už z utkání s elitními týmy, s nimiž se nikdy nestřetnuly, nebo z prostředí východoindického Ráňčí, kde turnaj v sobotu startuje.

Představení české reprezentace pro olympijskou kvalifikaci v Indii.Video: Český svaz pozemního hokeje

 
Článek

Když po třech letech a téměř dnu na cestách Češky přistály v milionovém městě v centru převážně zemědělské oblasti, nestačily se divit. Hned na letišti se jim dostalo dosud nepoznaného přivítání. S dárky i místními tanečnicemi.

„Bylo to hrozně hezké. Dostaly jsme kytky kolem krku, taštičky s místními výrobky jako šátek z hedvábí, náhrdelník nebo náušnice,“ popisovala Linda Nedvědová, 17letá hráčka pražských Bohemians.

„Vyzvali nás, ať si s nimi zatancujeme, ale to snad ani nemuseli. Některé z nás totiž v tu chvíli už byly na cestě mezi tanečnice,“ smála se Anna Vorlová, hráčka Rakovníka. „Už na letišti nás čekal houf fotografů, kameramanů a reportérů, což vypovídá o popularitě pozemního hokeje v Indii,“ dodala.

Foto: Český svaz pozemního hokeje

České pozemní hokejistky zažily v Indii nezvyklé přivítání, s tanečnicemi se zavlnila i Nela Tlamsová.

Však Indové vyhráli v pozemním hokeji osmkrát olympiádu, ženy byly naposledy v Tokiu čtvrté, sport je ve zřejmě již nejlidnatější zemi světa obrovsky populární.

A tak je o účastníky kvalifikačního turnaje skvěle postaráno. „Všechno nám nosí, pořád se ptají, jestli něco nepotřebujeme, máme i skvělou průvodkyni,“ oceňuje Nedvědová. Obavy z pálivého jídla se naplnily jen částečně. „Dělají nám i těstoviny, aby to všem vyhovovalo. Hotel je hezký,“ popisuje.

Jedno odpoledne reprezentantky věnovaly návštěvě místního chrámu, jinak pendlují mezi hotelem a hřišti. Tam vidí pravou Indii. „Je to tu rušné. Nestačíme se divit, že nebourají,“ pousměje se Nedvědová nad místní divokou dopravou. „A když se díváme z okna, říkáme si, jak dobře se v Česku máme, a nedochází nám, jak může být hůř,“ vypozorovala.

Na vlastní oči, či lépe řečeno nosy pak Češky poznávají, jaké je v zemi špatné ovzduší. „Smogu je hodně, i na hřišti se hůř dýchá, musely jsme si zvyknout,“ líčí Nedvědová.

Svěřenkyně irského kouče Garetha Grundieho už v Indii odehrály dva přípravné zápasy. Američankám podlehly 0:1, domácím Indkám ve zkráceném duelu 0:2.

Foto: Český svaz pozemního hokeje

Trénink českých pozemních hokejistek v indickém Ráňčí.

„První část utkání jsme dominovaly, Indkám trvalo, než se dostaly do zápasu, což nám dodalo sebevědomí, že i proti šestému týmu světového žebříčku dokážeme hrát relativně vyrovnaně,“ kvitovala kapitánka a záložnice belgické Braxgaty Kateřina Laciná.

Teď už vypukne boj o Paříž a Češky se nemůžou dočkat. „Takovou organizaci jsem neviděla ani nikde v Evropě, je vidět, že Indové hokejem žijí,“ chválí brankářka Barbora Čecháková, opora Hradce Králové.

Ve skupině olympijské kvalifikace se Češky střetnou v sobotu od 7.30 SEČ s Japonskem, v neděli s Chile a v úterý s Německem. Postup do Paříže si zajistí nejlepší tři týmy ze dvou čtyřčlenných skupin.

Reklama