Hlavní obsah

Podhráský vyhrál v Riu rychlopalbu, Přívratský byl druhý v třípolohové střelbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sportovní střelec Martin Podhráský vyhrál soutěž v rychlopalné pistoli na světové olympijské kvalifikaci v Rio de Janeiru, Jiří Přívratský skončil druhý v libovolné malorážce na 3×40 ran. Oba úspěšní reprezentanti už ale měli místo pro Paříž jisté, o jednu pozici unikl postup pistoláři Matěji Rampulovi.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Přívratský na archivním snímku

Článek

Třiadvacetiletý Přívratský vyhrál v Riu kvalifikaci a ve finále ho předčil jen Fin Aleksi Leppä, jenž nastřílel o dva body víc. Šesté místo obsadil Petr Nymburský, který už také místo pro Paříž získal dříve. Takzvané kvótaplacy tak vybojovali za třetí místo Nor Ole Martin Halvorsen a za sedmé Brit Michael Bargeron. Šanci usilovat o postup do Paříže měl Filip Nepejchal, ale ze 17. pozice do finále neprošel.

Velmi nadějnou možnost na zisk olympijského místa nevyužil Rampula, jenž v rychlopalné pistoli postoupil jako vítěz kvalifikace do šestičlenného finále. V něm o dvě místa bojovali včetně Rampuly tři střelci, ale českému reprezentantovi finále vůbec nevyšlo, skončil s velkým odstupem poslední šestý a „černý Petr“ zbyl právě na něj.

Druhý český finalista Podhráský už místo pro Paříž získal loni na Evropských hrách. Dnes se postupně zlepšoval a dostal se až do souboje o vítězství s Francouzem Clémentem Bessaguetem, jehož porazil v druhém kole rozstřelu, v němž trefil všech pět terčů.

Ve sportovní malorážce na 3×40 ran se do finále probojovala Sára Karasová a obsadila sedmou pozici. Olympijská místa se rozdávala za druhou a čtvrtou příčku a Karasová se tak k již kvalifikované vicemistryni Evropy z roku 2022 Veronice Blažíčkové nepřipojila. Blažíčková dnes byla šestnáctá, vyhrála Norka Jeanette Hegg Duestadová.

Čeští reprezentanti tak v Rio de Janeiru žádné dodatečné místo pro OH v Paříži nezískali a mají jich stále sedm.

Olympijská kvalifikace ve sportovní střelbě v puškařských a pistolových disciplínách v Rio de Janeiru:
Muži:
Libovolná malorážka 3×40 ran:
1. Leppä (Fin.) 461,9
2. PŘÍVRATSKÝ (ČR) 459,9
3. Halvorsen (Nor.)
6. NYMBURSKÝ
17. NEPEJCHAL (oba ČR)
Rychlopalná pistole:
1. PODHRÁSKÝ (ČR) 28/v rozstřelu 3+5
2. Bessaguet 28/3+2
3. Quiquampoix (oba Fr.)
6. RAMPULA
28. TĚHAN (oba ČR)
Ženy:
Sportovní malorážka 3×40 ran:
1. Duestadová (Nor.) 462,9
2. Jäggiová 462,6
3. Leoneová (obě Švýc.)
7. KARASOVÁ
16. BLAŽÍČKOVÁ
26. BRABCOVÁ (všechny (ČR)

Reklama

Související témata: