Hlavní obsah

Protiruské sankce jsou nejhanebnější v historii sportu, zlobí se ruská legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá moderní gymnastka a politička Alina Kabajevová odsuzuje sankce, které Západ uvrhl na Rusko kvůli okupaci Ukrajiny. „Je to nejhanebnější stránka v celé historii světového sportu,“ řekla osmatřicetiletá rodačka z Taškentu, která byla mezi lety 2007 a 2014 poslankyní Dumy za prokremelskou stranu Jednotné Rusko. Celý svět, ten sportovní nevyjímaje, však ostře odsuzuje ruskou agresi na Ukrajinu, kdy umírají vojáci i civilisté a volá po potrestání agresorů.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá moderní gymnastka Alina Kabajevová.

Článek

Olympijský výbor začátkem týdne doporučil všem sportům, aby zakázaly účast běloruských a ruských sportovců na světových akcích. Velká část z nich tak učinila.

Z Ruska se už začínají ozývat rozhořčené reakce. Ruský svaz sportovců postup označil za sportovní genocidu a přidala se i někdejší hvězda moderní gymnastiky.

Mnohonásobná mistryně světa i Evropy a olympijská vítězka z Atén Kabajevová popisuje celou situaci jako ostudnou a nechápe, proč jsou sportovci trestáni za vojenský konflikt.

„Vedení mnoha mezinárodních sportovních organizací se chová zcela nesportovně pod různými záminkami. Teď už to ani není skryté," stěžuje si Kabajevová pro agenturu TASS.

V souladu s ruskou propagandou pak Kabajevová poznamenala, že Rusko se pouze rozhodlo chránit obyvatele Donbasu a Luhanska proti nacistům.

Reklama

Související témata: