Hlavní obsah

Sportovní genocida! Ruský svaz se ostře ohradil proti sankcím vůči svým sportovcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probíhající ruská invaze na Ukrajině má dopad i na dění ve sportovním světě. Prakticky všechny mezinárodní sportovní organizace zakázaly účast ruských a běloruských sportovců na velkých akcích. Proti tomu se nyní ostře ohradil Ruský svaz sportovců, který toto jednání označil za sportovní genocidu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský lyžař Alexander Bolšunov po návratu do Ruska z olympiády v Pekingu.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor v pondělí doporučil, aby v reakci na ruskou vojenskou invazi na Ukrajině bylo ruským a běloruským sportovcům zakázáno účastnit se mezinárodních soutěží ve všech sportech, nebo jim nebylo umožněno startovat pod svou vlajkou, ale pouze pod neutrální bez národní hymny.

Valná většina organizaci tuto výzvu následovala, včetně UEFA, FIS či IIHF. Ruský svaz sportovců v reakci na tento krok v prohlášení uveřejněném na webových stránkách Ruského olympijského výboru uvedl, že „nemůže a ani nehodlá stát stranou situace spojené s nepřiměřenými, neadekvátními a diskriminačními sankcemi, které mezinárodní sportovní orgány uplatňují bez výjimky vůči všem ruským a běloruským sportovcům."

V prohlášení dále stojí, že před nedávnem se odehrála řada hrůzných činů, jako například bombardování a etnické čistky v Jugoslávii, vojenské operace v Iráku, či Afghánistánu, při kterých „sehrály země NATO roli vládce osudů a způsobily smrt tisíců lidí, " a nikdo nepřišel s iniciativou zakázat sportovcům z těch zemí, které se přímo podílely na těchto vojenských operacích, účast na mezinárodních soutěžích.

„Důrazně se ohrazujeme proti sportovní genocidě ruských a běloruských sportovců. Obracíme se na všechny odpovědné osoby a organizace. Přehodnoťte svá poslední rozhodnutí!" vyzývá svaz v prohlášení s tím, že aktuálně dochází k destrukci olympijské rodiny, kterou Rusko bylo vždy hrdou součástí a ustupuje se politickým požadavkům a zaujatému vnějšímu vlivu.

Vůči ruským a běloruským sportovcům je také prý uplatňována „etnická diskriminace," kvůli které ROV bojkotuje zasedání pořádané MOV.

Reklama

Související témata: