Hlavní obsah

Ruský gymnasta Kuljak dostal za "Z" na hrudi od FIG roční zákaz startů

Disciplinární komise Mezinárodní gymnastické federace (FIG) potrestala ročním zákazem startů ruského gymnastu Ivana Kuljaka za veřejnou podporu ruské invaze na Ukrajinu. Prohřešku se dopustil na březnovém Světovém poháru v Dauhá, kde si přišel na slavnostní vyhlášení pro bronzovou medaili za cvičení na bradlech s připnutým písmenem Z na hrudi. Stejný znak na sobě mají na Ukrajině ruská vojenská vozidla.

Foto: @gymnovosti

Ruský gymnasta Ivan Kuljak způsobil pozdvižení kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu. Na vyhlášení vítězů měl na trikotu písmeno Z, což je symbol podporující ruského prezidenta Putina a jím vedenou agresi.

Článek

Roční trest se Kuljakovi bude počítat od vynesení verdiktu. Pokud bude i po jeho odpykání 17. května 2023 platit současný zákaz startů pro všechny ruské gymnasty, bude distanc pokračovat a vyprší šest měsíců poté, co budou sankce pro ruské sportovce zrušeny.

Ruská strana postih odsoudila. Poslanec Dmitrij Sviščev, který je ve Stání dumě předsedou výboru pro sport, nesouhlasí s tím, že se písmeno zet ocitlo na zakázaném seznamu pořadatelů.

"Osobně nevidím žádné útočné, diskriminační nebo nacionalistické znaky v Kuljakovu činu, stejně jako to nevidí celý normální civilizovaný svět. Ale bohužel se federace nedokáže vyrovnat s tlakem politiků a velkých obchodních magnátů, kteří řídí právo, nebo bezpráví ve sportu," řekl agentuře TASS.

Podle rozhodnutí disciplinární komise byl navíc Kuljak za porušení pravidel a etického i disciplinárního kodexu ze závodů v Dauhá zpětně diskvalifikován a musí vrátit medaili i prémii 500 švýcarských franků. Dalších 2000 švýcarských franků zaplatí za disciplinární řízení. Jeho kouč Igor Kalabuškin a reprezentační trenérka Valentina Rodioněnková, která byla v Dauhá vedoucí ruské výpravy, byli všech obvinění zproštěni.

Pomohlo jim, že mezinárodní federaci dodali prohlášení, že nevěděli, co Kuljak plánuje, a nebyli do toho nijak zapojeni. Rodioněnková osvobozující verdikt nečekala.

"Je překvapení, že se z nějakého důvodu rozhodli omilostnit mě a trenéra. Nepochybovali jsme o tom, že budeme potrestáni," poznamenala. Na Kuljakovu kariéru prý distanc nebude mít zásadní dopad. "Je v pohodě, trénuje," dodala.

Reklama

Související témata: