Hlavní obsah

Ruský gymnasta Kuljak dostal za "Z" na hrudi od FIG roční zákaz startů

18. 5. 2022 9:11

Disciplinární komise Mezinárodní gymnastické federace (FIG) potrestala ročním zákazem startů ruského gymnastu Ivana Kuljaka za veřejnou podporu ruské invaze na Ukrajinu. Prohřešku se dopustil na březnovém Světovém poháru v Dauhá, kde si přišel na slavnostní vyhlášení pro bronzovou medaili za cvičení na bradlech s připnutým písmenem Z na hrudi. Stejný znak na sobě mají na Ukrajině ruská vojenská vozidla.

Foto: @gymnovosti

Ruský gymnasta Ivan Kuljak způsobil pozdvižení kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu. Na vyhlášení vítězů měl na trikotu písmeno Z, což je symbol podporující ruského prezidenta Putina a jím vedenou agresi.Foto: @gymnovosti

Článek

Roční trest se Kuljakovi bude počítat od vynesení verdiktu. Pokud bude i po jeho odpykání 17. května 2023 platit současný zákaz startů pro všechny ruské gymnasty, bude distanc pokračovat a vyprší šest měsíců poté, co budou sankce pro ruské sportovce zrušeny.

Ruská strana postih odsoudila. Poslanec Dmitrij Sviščev, který je ve Stání dumě předsedou výboru pro sport, nesouhlasí s tím, že se písmeno zet ocitlo na zakázaném seznamu pořadatelů.

"Osobně nevidím žádné útočné, diskriminační nebo nacionalistické znaky v Kuljakovu činu, stejně jako to nevidí celý normální civilizovaný svět. Ale bohužel se federace nedokáže vyrovnat s tlakem politiků a velkých obchodních magnátů, kteří řídí právo, nebo bezpráví ve sportu," řekl agentuře TASS.

Podle rozhodnutí disciplinární komise byl navíc Kuljak za porušení pravidel a etického i disciplinárního kodexu ze závodů v Dauhá zpětně diskvalifikován a musí vrátit medaili i prémii 500 švýcarských franků. Dalších 2000 švýcarských franků zaplatí za disciplinární řízení. Jeho kouč Igor Kalabuškin a reprezentační trenérka Valentina Rodioněnková, která byla v Dauhá vedoucí ruské výpravy, byli všech obvinění zproštěni.

Pomohlo jim, že mezinárodní federaci dodali prohlášení, že nevěděli, co Kuljak plánuje, a nebyli do toho nijak zapojeni. Rodioněnková osvobozující verdikt nečekala.

"Je překvapení, že se z nějakého důvodu rozhodli omilostnit mě a trenéra. Nepochybovali jsme o tom, že budeme potrestáni," poznamenala. Na Kuljakovu kariéru prý distanc nebude mít zásadní dopad. "Je v pohodě, trénuje," dodala.

Reklama

Sdílejte článek
  •  
     
     
     
  •  
     
     
     
  •  
     
     
     
  •  
     
     
     
  •  
     
     
     
  •  
     
     
     
  •  
     
     
     
  •