Hlavní obsah

Ruský bizár. Putinovi sportovci mají nového sponzora s odérem tajných služeb a politiky

Ruští sportovci jsou po vojenském vpádu armády své země na Ukrajinu z velké části vyloučeni z mezinárodních soutěží. Ti z nich, kteří se okázale hlásí k podpoře krvavého kremelského režimu, navíc přicházejí o sponzory z řad západních firem. Fanoušci ruského vraždění na Ukrajině z řad elitních sportovců si ale za globální značky našli náhradu v podobě domácího producenta, který má opět pevné vazby na nejvyšší politická patra a špičky tajných služeb.

Anastasija Zadorinová, zakladatelka oděvní firmy Zasport, která je partnerem ruského olympijského výboru a nyní i předních ruských sportovců.

Článek

Častým nářkem vyloučených ruských sportovců ze světových soutěží bývá, že by se neměl míchat sport s politikou. Když se ale trochu nahlédne pod pokličku sportu v největší zemi světa, zdá se, že je právě naopak s politikou zcela pevně spjatý.

Zářným příkladem budiž čerstvě ohlášená spolupráce ruské oděvnické firmy Zasport s vybranými ruskými olympioniky, kteří se nedávno „proslavili" účastí na režimní propagandistické estrádě v moskevských Lužnikách k oslavám výročí okupace Krymu. Na slavnostní defilé si neopomněli ozdobit hruď válečným symbolem „Z".

Zajímavé je v tomto směru pozadí společnosti Zasport, která je také exkluzivním partnerem Ruského olympijského výboru. Šéfuje mu Anastasija Zadorinová, dcera generála tajné služby FSB (nástupkyně nechvalně proslulé KGB) Michaila Šekina, který je také známý jako prezident volejbalového CSKA.

Jméno Zadorinové před pár dny proletělo světovým tiskem v souvislosti s účastí na opulentní oslavě 40. narozenin nejmladšího ruského miliardáře a bývalého Putinova zetě Kirilla Šamalova, který je hlavou petrochemického gigantu Sibur. Bývalý ekonomický poradce ruské vlády ujel slavit ze sankcemi zasaženého Ruska do luxusního hotelu v Dubaji.

Zasport si k dodávkám olympijských kolekci nyní přidal do firemního portfolia i partnerství se sportovci, kteří už prokázali svoji politickou spolehlivost a loajalitu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ZASPORT (@zasport)

Nechybí mezi nimi třeba plavec Jevgenij Rylov (kvůli své pro válečné agitaci přišel o smlouvu s výrobcem plavek Speedo), šachista Sergej Karjakin či gymnasta Ivan Kuljak (proslavený svým dresem s písmenem „Z", s nímž nastoupil na medailový ceremoniál vedle vítězného Ukrajince Ilji Kovtuna).

„Prsty tajné služby FSB sahají v Rusku hluboko do světa byznysu. Zasport se nyní vmanévroval do role klíčového hráče jak v olympijském výboru, tak mezi největšími sportovci světa. To perfektně zapadá do celkového obrázku jak co se týče ekonomiky, tak politiky," komentoval třeba dění v Rusku pro norskou televizi NRK tamní expert Norské vojenské akademie Geir Hagen Karlsen.

Putinova klika může nahrazení zahraničních značek domácím výrobcem opět využít k propagandistickým účelům.

„Sportovci v olympijských i neolympijských sportech nyní čelí neférovému vyloučení z mezinárodních soutěží jen kvůli tomu, že pochází z Ruska. Podpora z naší země a naší firmy nás motivuje k tréninku a k přípravám na další vítězství," prohlásil plavec Rylov u příležitosti uzavření nové spolupráce.

Té se zúčastnila třeba také bývalá akvabela, trojnásobná olympijská vítězka Alexandra Packevičová, která nyní pracuje v prezidentské administrativě.

„Rusko je zásadním způsobem zkorumpované od hlavy až k patě," zdůraznil Karlsen s tím, že politici, úřady, bezpečnostní služby a kriminálníci si vzájemně kryjí záda.

Zákazníky Zasportu nejsou jen olympijský výbor a sportovci, ale také již zmíněná petrochemická společnost Sibur, stejně jako další významné podniky typu Sberbank či Rosněft.

Zasport se také „proslavil" výrobou propagandistických triček po okupaci Krymu se vzkazy jako „Topol se nebojí sankcí," oslavující ruskou balistickou raketu Topol. Nebo „Sankce? Nedělejte si srandu z mých Iskanderů," velebící zase jiný raketový systém.

Zakladatelka oděvnické firmy Zadorinová a Šamalov, kteří podle informací z bulvárních médií tvoří v soukromí pár a plánují svatbu, jsou považováni za příklady nové generace Rusů, které si díky konexím svých rodin užívají aristokratická privilegia a kumulují ohromné majetky.

Zatímco otec Zadorinové je, jak již bylo zmíněno, vysokým hodnostářem tajných služeb, táta Šamalova Nikolaj za sovětské éry pracoval jako zubař, ale coby kamarád Putina po jeho nástupu k moci zbohatl, když si mimo jiné, podobně jako další členové prezidentova okolí, pořídil akcie Banky Rossija.

Reklama

Související témata: