Hlavní obsah

Ruský šachový velmistr vystoupil proti válce. Pak měl nehodu, po které prý skončil v umělém spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedním z nejlepších šachistů všech dob. Byl mistrem světa v letech 1975 až 1985, poté v letech 1993-1999. Pak se stal poslancem Státní dumy. Anatolij Karpov jako jeden z mála ruských politiků v březnu vystoupil proti válce na Ukrajině. Nyní měl zvláštní nehodu, po které musel být hospitalizován a podle některých informací dokonce skončil v umělém spánku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Státní dumy a bývalý šachový velmistr Anatolij Karpov na archivním snímku.

Článek

Kolem zdravotního stavu někdejšího šachového velmistra se v posledních dnech vyrojila řada spekulací. Předseda Všruského hnutí podnikatelů Andrej Kovaljov tvrdil, že byl Karpov napaden neznámou osobou před budovou Státní dumy a v nemocnici musel být uveden do umělého spánku.

Telegramový kanál 112 zase tvrdil, že byl Karpov připojen na umělou plicní ventilaci a utrpěl mnohačetné zlomeniny. Také se psalo, že šachová ikona, kterou v roce 1985 porazil další velikán Garri Kasparov, byla hospitalizována se značným množstvím alkoholu v krvi.

Karpovova dcera Sofie prý řekla, že její 71letý otec nešťastnou náhodou upadl poblíž Státní dumy, které byl poslancem. Její slova potvrdil i politikův asistent Albert Stěpanjan. „Ve skutečnosti došlo k nepříjemnému incidentu, když Anatolij uklouzl, upadl a udeřil se do hlavy," řekl agentuře TASS.

Byl prý převezen do nemocnice, kde byl hospitalizován s otřesem mozku. „Lékaři řekli, že bude propuštěn v průběhu týdne. Všechny informace o záchvatech, umělé plicní ventilaci, zlomeninách atd. jsou lež!" nechal se slyšet Stěpanjan.

Karpov v březnu jako jeden z mála ruských politiků řekl, že by si přál, aby válka na Ukrajině skončila co nejdříve. V Kazachstánské televizi uvedl, že by si přál, aby přestali umírat nevinní lidé. „Vůbec jsem si nedokázal představit, že by Rusové a Ukrajinci šli do války. Mám na Ukrajině mnoho přátel," řekl tehdy.

Reklama

Související témata:
Státní duma