Hlavní obsah

Ruští a běloruští sportovní lezci se mohou příští rok vrátit do soutěží

Ruští a běloruští sportovní lezci se budou moci začátkem roku 2024 vrátit jako neutrální do mezinárodních soutěží a utkávat se mimo jiné s elitním českým závodníkem Adamem Ondrou. Rozhodla o tom světová federace IFSC, která jim tak otevřela cestu ke kvalifikaci na olympijské hry v Paříži. Série olympijských kvalifikačních turnajů, kde bude k dispozici nejvíce olympijských kvót, se uskuteční od března do června příštího roku.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruská vlajka. Ilustrační foto.

Článek

IFSC stejně jako většina sportovních federací loni v březnu vyloučila ruské a běloruské sportovce kvůli ruské invazi na Ukrajinu, kterou Bělorusko podporuje. Naposledy tento trest potvrdila letos v dubnu. Nyní však pohled změnila a rozhodla se respektovat doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV), podle kterého by federace měly umožnit návrat neutrálních Rusů a Bělorusů na mezinárodní sportovní scénu. S tím nesouhlasí okupovaná Ukrajina i řada dalších zemí včetně Česka.

Vedení světového lezení poslední měsíc o této otázce diskutovalo s MOV, svou komisí sportovců, Evropskou radou a dalšími institucemi včetně Ukrajinské horolezecké a lezecké federace. "Rozhodnutí zahájit proces návratu sportovců s ruským a běloruským pasem nebylo jednoduché a nebereme ho na lehkou váhu. Bez zaváhání musím říct, že IFSC nadále odsuzuje ruskou agresi vůči Ukrajině a stojí za ukrajinskou národní federací, lezci a ukrajinským lidem. Zároveň zvažujeme poslání sportu a politizaci sportovců," uvedl v tiskové zprávě prezident IFSC Marco Scolaris.

Doplnil, že federace respektuje Olympijskou chartu a bere ohled na různé postoje jednotlivých vlád. "Také si uvědomujeme, že po celém světě je bohužel více než stovka ozbrojených konfliktů. Proto se snažíme najít rovnováhu mezi různými postoji a vytvořit systém, který by byl do budoucna použitelný pro konflikty v jiných oblastech," doplnil Scolaris.

Neutralitu sportovních lezců kteří budou mít zájem o návrat, bude posuzovat zvláštní komise. Měla by se řídit doporučením MOV, které zakazuje používání národních symbolů a návrat sportovců, kteří aktivně podporují válku nebo jsou příslušníky armády a bezpečnostních složek. Nadále zůstávají v trestu národní federace Ruska i Běloruska. Na mezinárodních akcích také nebudou ruští stavěči nebo rozhodčí.

Rusko je historicky nejúspěšnější zemí na světových šampionátech ve sportovním lezení, kde od roku 1991 získalo 53 medailí. Při olympijské premiéře tohoto sportu v Tokiu se soutěže v kombinaci zúčastnila trojice reprezentantů pod hlavičkou Ruského olympijského výboru. Nejlepším umístěním bylo deváté místo Viktorije Meškovové, trojnásobné mistryně Evropy z Moskvy 2020.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články