Hlavní obsah

Sáblíková získala na MS stříbro na trojce

Heerenveen

Svoji bohatou sbírku rozšířila o další cenný kov! Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na mistrovství světa stříbrnou medaili v závodu na 3000 metrů. Z vítězství se v Heerenveenu radovala domácí Antoinette de Jongová, za kterou česká obhájkyně zlata zaostala o jednu desetinu sekundy.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková na trati závodu na 3000 metrů v rámci MS v Heerenveenu.

Článek

Sáblíková v Nizozemsku zajela čas 3:58,57 minuty, což je její nejlepší letošní výkon i osobní maximum v hale Thialf. Bronz vybojovala další domácí reprezentantka Irene Schoutenová. Druhá Češka na startu Nikola Zdráhalová byla stejně jako před rokem v Salt Lake City čtrnáctá. I ona předvedla svůj nejlepší výkon v sezoně na této trati.

Třiatřicetiletá Sáblíková byla letos ve dvou závodech na 3000 metrů ve Světovém poháru čtvrtá a oproti předešlým letům nebyla hlavní favoritkou MS. Pět soupeřek totiž dokázalo v atypické sezoně, kdy rychlobruslaři závodí v takzvané "bublině" jen v Heerenveenu, zajet lepší čas.

Na vrcholnou akci se ale Sáblíková připravila dobře. Představila se v předposlední rozjížďce společně s objevem sezony Ragne Wiklundovou z Norska, a přestože byla dlouho pomalejší než dvacetiletá soupeřka, v závěru ji předstihla a v Heerenveenu poprvé pokořila čas 3:59. Byla ale o desetinu sekundy pomalejší než De Jongová, která jela před ní.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka tím pádem neměla po projetí cílem jistotu medaile, v poslední rozjížďce totiž startovaly dvě nejrychlejší ženy dosavadní sezony Ruska Natalija Voroninová a Irene Schoutenová z Nizozemska. Ani jedna z nich ale Sáblíkovou ani De Jongovou neohrozily, Schoutenová se nicméně jako třetí dokázala dostat pod čtyři minuty a získala bronz. Za českou reprezentantkou zaostala o více než sekundu.

Sáblíková vybojovala na světových šampionátech na této trati jedenáctou medaili, šestkrát byla zlatá a pětkrát stříbrná. V Heerenveenu se představí ještě v neděli v závodu na 5000 metrů.

Závod mužů na 5000 metrů ovládl Švéd Nils van der Poel, který tak stejně jako v lednu na Světových pohárech překonal národní rekord. Čtyřiadvacetiletý Seveřan získal první medaili na velké akci v kariéře, druhého Patricka Roesta z Nizozemska porazil o 1,65 sekundy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

MS v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Heerenveenu:
Muži:
5000 m:
1. Van der Poel (Švéd.) 6:08,39
2. Roest (Niz.) 6:10,05
3. Trofimov (Rus.) 6:13,02.
Ženy:
3000 m:
1. De Jongová (Niz.) 3:58,47
2. Sáblíková (ČR) 3:58,57
3. Schoutenová (Niz.) 3:59,75,
...14. Zdráhalová (ČR) 4:09,13.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články