Hlavní obsah

Seavey má rekordní pátou výhru v závodě psích spřežení Iditarod

Anchorage/Praha

Dallas Seavey vyhrál slavný závod psích spřežení Iditarod a pátým vítězstvím v kariéře vyrovnal rekord mezi mašery. Čtyřiatřicetiletý Američan dorazil se svými deseti psy do cíle poblíž města Willow na Aljašce s bezpečným náskokem před druhým Aaronem Burmeisterem.

Foto: Loren Holmes, ČTK/AP

Dallas Seavey vyhrál závod psích spřežení Iditarod popáté v kariéře.

Článek

Seavey napodobil výkon Ricka Swensona, jenž vyhrál Iditarod pětkrát mezi lety 1977 a 1991. On sám si připsal čtyři triumfy během let 2012-2016. O rok později měli čtyři jeho psi pozitivní test na zakázané látky, přičemž Seavey vinu popíral. Na protest následující tři ročníky vynechal a závodil místo toho v Evropě.

Letošní závod byl kvůli koronavirové pandemii zkrácen zhruba na 1368 z obvyklých 1600 km. Nekončilo se ve městě Nome, ale start i cíl byly ve Willow zhruba 80 km severně od největšího aljašského města Anchorage.

Do závodu odstartovalo 7. března šestačtyřicet mašerů, kteří se vzhledem ke koronaviru vyhýbali vesnicím a spali ve stanových táborech v teplotách blížících se -50 stupňům Celsia. Devět z nich ze závodu odstoupilo a jeden byl stažen kvůli pozitivnímu testu na covid-19.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.