Hlavní obsah

Seemanová postoupila na ME do semifinále stovky kraul, se štafetou je ve finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlavní hvězda české plavecké výpravy na mistrovství Evropy v krátkém bazénu Barbora Seemanová proměnila první start v Otopeni v bezpečný postup do semifinále. V rozplavbách na 100 metrů kraul dosáhla obhájkyně stříbra z dvojnásobné trati třetího nejlepšího času 52,80 sekundy. Sklonit se musela jen před Britkami Freyou Andersonovou a Annou Hopkinovou, která jako jediná českou reprezentantku porazila v přímém souboji a všem soupeřkám odskočila výkonem 51,79.

Foto: Giorgio Scala/Deepbluemedia

Barbora Seemanová na závodech v Neapoli

Článek

Ze vstupu do šampionátu měla Seemanová rozporuplné pocity. „Musím říct, že stovka byla velice rychlá. Teď se víc soustředím na dvoustovku a výš, takže pro mě to je takový divný začátek. Na stovce tam bylo špatně hodně věcí a byla jsem taky dost nervózní, protože to byl na stovce první start opět po roce. Takže to bylo takové zajímavé,“ řekla Radiožurnálu Sport.

Pak jako finišmanka pomohla k postupu do finále ženské polohové štafetě na 4×50 metrů. Kvarteto ve složení Barbora Janíčková, Kristýna Horská, Daryna Nabojčenko a Seemanová dosáhlo v rozplavbách pátého času mezi deseti zúčastněnými týmy. Ze štafetového výkonu měla Seemanová jiné pocity než z individuálního startu. „Už jsem si to mega užila a bylo vidět, že jsem do toho šla s něčím jiným, takže hodnotím to pozitivně, ale tu stovku určitě chci úplně změnit a zlepšit,“ doplnila. Boj o medaile čeká českou štafetu na závěr dnešního finálového bloku, který začne v 17:00 SEČ.

Češi dnes proměnili v postup všech šest startů. Seemanovou doprovodila do semifinále stovky Janíčková, jež zaplavala sedmý čas. „Byl to hrozně divný závod. Když jsem si ho pak pouštěla, jako kdybych končila čtyřstovku, ne stovku, ale malej osobák tam je. To jsem ráda, ale věřím, že odpoledne v semifinále to bude lepší,“ zhodnotila svůj výkon.

Ze sedmého místa prošla do odpoledních bojů také Horská na prsařské dvoustovce, i když se necítila dobře. „Musím přiznat, že jsem byla i nervózní, což se mi poslední dobou moc nestává. Asi z toho důvodu, že jsem věděla, že ty všechny holky se zrychlují a najednou mají všechny osobák dost podobný jako já a nemám oproti nim takový náskok. Prostě mi to vůbec nesedlo. Asi jak jsme se tady shodli všichni. Dneska ráno to bylo takové zvláštní, takže doufám, že odpoledne to bude lepší,“ svěřila se.

Na stejně dlouhé motýlkářské trati obsadil postupovou desátou pozici Ondřej Gemov. V rozplavbě se dobře bavil. „Oproti čtyřstovce tohle byla nádhera. S Italem (Albertem Razzettim), který plaval vedle mě, jsme si to užili. Pořád jsme na sebe koukali a na obrátce a na posledních metrech jsme se začali smát,“ vyprávěl.

Stejně jako Janíčková a Horská proměnil druhý start v Rumunsku v postup také znakař Miroslav Knedla, ale den po šestém místě a českém rekordu na 50 metrů obsadil v rozplavbách na dvojnásobné trati až 18. místo. Mezi šestnáct semifinalistů se časem 52,07 vešel jako předposlední díky redukovanému pořadí, které zohledňuje pravidlo, že postoupit mohou maximálně dva plavci z jedné země.

Reklama