Hlavní obsah

Šéf ruských olympioniků by se startu na OH s neutrálním statusem nebránil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se Rusko bude moci zúčastnit olympijských her v Paříži 2024 s neutrálními sportovci, této možnosti využije. Šéf Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov dnes uvedl, že start sportovců bez státních symbolů není důvodem pro odmítnutí účasti.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Nástup ruských olympioniků. Ilustrační foto.

Článek

Na setkání se zástupci médií v Moskvě dnes Pozdňakov podle agentury SID uvedl, že nechá na každém sportovci, jak se ohledně startu s neutrálním statusem rozhodne. "Žijeme ve svobodné zemi.

Každý se bude moci svobodně rozhodnout, zda projeví solidaritu s kolegy, kteří byli z vymyšlených důvodů vyřazeni z her, nebo zvolí start jako neutrální sportovec," řekl olympijský vítěz v šermu z roku 1992.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) koncem března doporučil sportovním federacím, aby navzdory pokračující ruské invazi na Ukrajinu umožnili sportovcům Ruska a spojeneckého Běloruska s neutrálním statusem návrat do soutěží. O tom, zda se budou moci kvalifikovaní neutrální sportovci skutečně OH v Paříži zúčastnit, ale MOV dosud nerozhodl.

Pozdňakov dnes nicméně uvedl, že množství bezpečnostních a antidopingových kritérií, kterým musejí ruští sportovci vyhovět, je pro ně prakticky „nesplnitelné“. Podle něj „neumožňují, aby se olympiády účastnil nějaký velký počet ruských sportovců.“

Reklama