Hlavní obsah

Hašek vrací úder: Ovečkin je reklamou na zabíjení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnou NHL, jíž byl součástí dlouhých šestnáct sezon, kritizuje Dominik Hašek od samého vypuknutí války na Ukrajině datovaného do loňského února. Vítězi dvou Stanley Cupů a šestinásobnému držiteli Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana ligy bytostně vadí, že nejlepší hokejová soutěž nijak netrestá ruské hokejisty za počínání jejich vlasti, a naopak je nechává dál hrát. Nyní se Hašek ozývá znovu. V reakci na slova útočníka sborné a Washingtonu Alexandra Ovečkina na svou osobu.

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Dominik Hašek.

Článek

Hašek se proti NHL; ale třeba i tenisovým ATP či WTA, kde rovněž smějí startovat ruští a běloruští sportovci; vymezuje dlouhodobě. Ovečkina, který na svém instagramovém profilu stále má společnou fotku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, loni v únoru například kvůli tomu nazval alibistou, poserou a lhářem.

V prosinci pak napsal otevřený dopis NHL a jejímu šéfovi NHL Garymu Bettmanovi, v němž mj. uváděl, že nechat hrát NHL ruské hokejisty je propagací tamního režimu a jeho činů. Bettman mu následně přes zámořské novináře vzkázal, že má sice právo na názor, on s ním ale nesouhlasí.

Když byl tento týden Ovečkin ruskými žurnalisty tázán, co říká na Haškovu kritiku NHL, odvětil jen, že jej nezajímá. A že je rád, že si kluby NHL vybírají hráče na základě výkonnosti, ne národnosti.

Haškova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Rusko zabíjí a mrzačí na Ukrajině statisíce lidí a páchá tam zločiny včetně genocidy na ukrajinských dětech. Ovečkin jako občan Ruska vždy reprezentuje svou zemi a je reklamou na její činy. To jsou imperialistická válka, zabíjení a další zločiny,“ napsal olympijský šampiona na sociální síti X (dříve Twitter).

„NHL tím, že nechává Ovečkina a další ruské hokejisty hrát, dělá obrovskou reklamu na ruskou válku a zločiny. NHL je proto odpovědná za smrt mnoha ukrajinských lidí a mnoha ruských vojáků a bude za to muset zaplatit. Za každou sezonu, kdy tato reklama na ruskou válku probíhá, by měla NHL zaplatit 2 až 4 miliardy dolarů (zhruba 45 až 90 miliard korun),“ dodal Hašek.

Reklama