Hlavní obsah

Seina? Měla jsem strach, ale nijak nepáchla, říká česká jednička. Teď ji požene kotel ve Varech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako jediná Češka si Petra Kuříková při oficiálním testu vyzkoušela trať v olympijské Paříži. Se všemi krásami i nástrahami. Teď čeká nejlepší českou triatlonistku současnosti další atraktivní start. V domácích kulisách při City Triathlonu v Karlových Varech, který se v neděli pojede v rámci Světového poháru.

Foto: Triatlon.cz

Petra Kuříková bude domácím tahákem závodu v Karlových Varech.

Článek

U pařížského mostu Alexandra III. se startovalo v 8 ráno. „A překvapilo mě, jaká byla podél trati báječná atmosféra,“ vypráví Kuříková, která závod v okolí Eiffelovy věže či Champs-Élysées dokončila jako jednatřicátá. „Ale konkurence tam byla možná větší než za rok na olympiádě, kde bude omezený počet závodníků za zemi,“ připomněla.

Plavecká část proběhla přímo v Seině, což s sebou nese rizika. Jednak z pohledu rovných podmínek pro všechny závodníky. „Uprostřed řeky je silnější proud, a kdo startuje tam, má výhodu. I když nám říkali, že po otočce, jak se plave proti proudu, se to vyrovná,“ líčí 31letá závodnice.

Strašákem pro organizátory soutěží v triatlonu a dálkovém plavání je pak také znečištění řeky. Na začátku srpna se plavecké závody rušily, i pro triatlon měli pořadatelé připravenou variantu bez plavání. „Měla jsem z toho velký strach,“ přiznává Kuříková.

„Den před závodem při oficiálním plaveckém tréninku jsem se ptala domácích závodníků, jestli půjdou do vody, a nikdo tam nevlezl. Tak jsem ji také nezkusila a říkala si, že jestli je tak špatná, je lepší na závod zůstat zdravá,“ líčí.

Do Seiny skočila až při rozplavání před závodem. „Nepřišlo mi to tak vyhrocené. Voda byla testovaná a plavání povolili, neměla jsem pocit, že by páchla nebo byla hodně špinavá. Tak doufám, že za rok se v triatlonu bude závodit se vším všudy,“ doufá Kuříková. Nicméně plánovaný testovací závod smíšených štafet už se pak v Paříži jel jen jako duatlon.

Foto: Ivana Roháčková

Tereza Zimovjanová (vlevo) a Marcela Joglová vyhlížejí triatlonový víkend v Karlových Varech.

Zatímco v Paříži je trať převážně rovinatá, v neděli čeká Kuříkovou a spol. tradiční porce kopců. „Je to jediný závod, který teď v Česku jezdím, a náročnější tratě mi sedí,“ těší se triatlonistka, která se dlouhodobě připravuje ve Švýcarsku.

Ve Varech byla nejvýše čtvrtá, vloni ji zastavilo zranění ruky, ale do elitní desítky se probila jako nejlepší Češka Tereza Zimovjanová. Ta sice neprožívá zejména vinou zdravotních trablů ideální rok, ale i tentokrát je připravena zabojovat.

Největší hvězdou 8. ročníku závodu s centrem na Divadelním náměstí bude Američanka Gwen Jorgensenová, olympijská vítězka z Ria. Závody startují v neděli v 10.00 a 15.00 (živě na ČT Sport). „Připravena bude tribuna s obrazovkami, vstup je zdarma a bude tam největší kotel, jaký se dá v Česku na triatlonu zažít,“ slibuje ředitel závodu Vladimír Malý.

Závodit se bude ve Varech celý víkend, v rámci Českého poháru se představí i olympionička z Tokia v maratonu Marcela Joglová, která se vrací po zranění kotníku.

O víkendu se při 10kilometrové běžecké Grand Prix opět postavila na start a ráda by se k maratonům vrátila v prosinci ve Valencii a na jaře v Praze s cílem nominovat se na olympijské hry do Paříže. Pak zvažuje přechod právě k dlouhým triatlonovým distancím.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.