Hlavní obsah

Šermíře čeká MS, nejdůležitější turnaj v olympijské kvalifikaci

Fleretista Alexander Choupenitch bude opět největší českou nadějí na mistrovství světa v šermu. Šampionát začne v sobotu v Miláně a vedle bronzového olympijského medailisty budou želízky také kordisté v čele s Jiřím Beranem, který letos vyhrál turnaj Grand Prix v Kolumbii, či dalším olympionikem Jakubem Jurkou. Vrcholný turnaj je důležitý z hlediska olympijské kvalifikace, protože je nejlépe bodovanou akcí do žebříčku, který bude o účasti v Paříži v příštím roce primárně rozhodovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šermíř Alexander Choupenitch s olympijskou medailí.

Článek

Choupenitche vloni v Káhiře dělil ve čtvrtfinále jediný zásah od medaile, nakonec skončil sedmý a vyrovnal svůj nejlepší výsledek na MS v Kazani 2014. Dosud je to největší úspěch českého šermu na světových šampionátech v samostatné historii země. Medaili získal naposledy v roce 1985 stříbrný kordista Jaroslav Jurka.

V Miláně se bude šermovat v bouřlivém prostředí, Itálie patří v tomto sportu k velmocem - na minulém šampionátu získala osm medailí stejně jako francouzští vítězové hodnocení zemí. A je to také destinace, ve které se Choupenitch často připravuje. "Mám informace, že bude hodně fanoušků, takže bude parádní atmosféra," uvedl v tiskové zprávě sedmý fleretista z nedávných Evropských her, na kterých deváté místo obsadil jeho reprezentační kolega Marek Totušek.

Foto: Fencing Camp Brno/Jakub Zeman

Šermíře Alexe Choupenitche čeká soutěžní premiéra pod novým trenérem Andreou Borellou.

Před šampionátem Choupenitch absolvoval mezinárodní soustředění v Salcburku. "Bylo na něm odhadem sedmdesát lidí. Bylo to hlavně o sparingu s tím, že tam byli i kluci z elitní světové desítky, takže to byl fakt dobrý kemp, ze kterého mám skvělý pocit," řekl bronzový medailista z mistrovství Evropy 2018.

Na MS budou první tři soutěžní dny vyhrazeny kvalifikačním bojům v individuálních soutěžích, od úterka se bude šermovat o medaile, přičemž kordisté přijdou na řadu ve středu a fleretisté ve čtvrtek. Choupenitch jako dvanáctý muž světového žebříčku nemusí kvalifikační boje absolvovat a turnaj pro něj začne až ve čtvrtečním hlavním pavouku pro 64 šermířů. Od pátku do neděle pak vyvrcholí MS soutěžemi družstev.

Reklama

Související témata: