Hlavní obsah

Snaží se zachránit ženský sport. Šampionka za to dostala pěstí od trans aktivistky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Verbálním i fyzickým napadením skončilo vystoupení plavkyně Riley Gainesové k iniciativě Save Women's Sports (Zachraňte ženský sport) na Státní univerzitě San Francisco. Dvaadvacetiletá sportovkyně prosazuje zákaz startu trans sportovkyň v ženských kategoriích a volá po samostatné kategorii pro trans sportovce. Pa čtvrtečním projevu americkou univerzitní šampionku napadli trans aktivisté, přičemž jeden z mužů v ženských šatech ji několikrát udeřil pěstí.

Foto: Profimedia.cz

Riley Gainesová na archivním snímku

Článek

Z roztržky existuje záznam na mobilní telefon. Početná skupina trans aktivistů se na něm snaží dostat do posluchárny, kde Gainesová přednášela projev. Vyhrocenou situaci se snaží neúspěšně zklidnit místní policie i vedení univerzity. Plavkyně musela nakonec půdu univerzity opustit v policejním doprovodu.

Ještě před tím měla Gainesová čelit verbálním i fyzickým útokům. „Měl jsem se svou ženou krátké telefonáty během doby, kdy byla asi tři hodiny uvězněná v místnosti," řekl americkým médiím manžel plavkyně Louis Barker.

"Řekla mi, že ji několikrát udeřil chlap v šatech. Strašně mě to naštvalo, dělá se mi špatně z té bezmoci," dodal Barker.

Aktivisté se během protestu tísnili v chodbě před posluchárnou. Hlasitým křikem a dupáním v podstatě nedovolili plavkyni přednést svůj projev a provolávali hesla jako „Táhni do hajzlu domů" a "transgender ženy jsou ženy".

Sanfranciská policie celou záležitost prověřuje, v souvislosti s incidentem ale nebyl doposud nikdo zadržen. Mluvčí policie potvrdila, že Gainesová byla po projevu strážci zákona eskortována na bezpečné místo.

Skandál se v zámoří těší velké mediální pozornosti. Předseda Sněmovny reprezentantů incident odsoudil jako "otřesný útok na svobodu slova na univerzitním kampusu".

Gainesová se jednou z tváří iniciativy Save Women's Sports stala poté, co čelila na celonárodním univerzitním šampionátu NCAA americké trans sportovkyni Lie Thomasové. Ta prodělala pubertu jako muž, několik let patřila k průměru v mužských kategoriích a po hormonální terapii a přechodu mezi žena začala vyhrávat soutěže a přepisovat tabulky historických časů.

Gainesová v rozhovorech často také vystupuje proti administrativě amerického prezidenta Joga Bidena. Bílý dům, který se v otázkách trans problematiky staví na podporu radikálně levicové části americké společnosti, Gainesová obviňuje ze "zrady na ženách".

Reklama