Hlavní obsah

Softbalisté vstoupí do MS, trumfem mají být pálky s novou technologií

Čeští softbalisté vstoupí v sobotu do mistrovství světa a na úvod vyzvou v Aucklandu domácí Nový Zéland. Vedle sedminásobného šampiona bude tým trenéra Jaroslava Korčáka čelit v šestičlenné skupině A také úřadujícím mistrům z Argentiny, USA, Kubě a Filipínám. Do další fáze postoupí tři týmy. Finále se uskuteční 4. prosince. Jejich trumfem mají být pálky s novou technologií.

Foto: Česká softbalová asociace

Trenér české softbalové reprezentace Jaroslav Korčák.

Článek

"Chceme postoupit ze skupiny a usilovat o historické medaile pro náš tým," uvedl v tiskové zprávě Korčák. "Skupina má jasného favorita, což jsou obhájci titulu z Argentiny, outsiderem jsou pak Filipíny. My, Nový Zéland, USA a Kuba si ve čtyřech zahrajeme o další dvě postupová místa," doplnil reprezentační trenér.

Češi se na úvod šampionátu střetnou s "Black Sox" stejně jako před třemi lety, kdy turnaj hostily Praha a Havlíčkův Brod. Národní tým tehdy prohrál 0:9. Češi nakonec skončili osmí, Nový Zéland čtvrtý.

Program českých softbalistů na MS v Aucklandu (SEČ):
26. listopadu (01:30): Nový Zéland - Česko
26. listopadu (23:00): Česko - Kuba
28. listopadu (01:30): Česko - USA
29. listopadu (04:30): Česko - Argentina
30. listopadu (03:00): Česko - Filipíny

S Novým Zélandem se Češi utkali také před pár dny na turnaji International Invitational Series pro šest nejlepších týmů světa. Zvítězili 3:2, bylo to ale jejich jediný úspěch a po porážkách s Argentinou (0:8), Austrálií (1:8), Kanadou (1:5) a Japonskem (0:3) obsadili poslední místo.

Trumfem nové pálky
Čeští softbalisté dostali ještě před MS exkluzivní možnost vyzkoušet si nový produkt značky Easton."S těmito pálkami je opravdu spokojenost. Jsou tvrdší a mají dobrý odraz. Myslím, že to bude mít komerční úspěch,“ prohlásil Jaroslav Korčák, trenér českého týmu. „Přijde mi skvěle vyvážená, hezky se s ní švihá. V míře odrazu jsou možná lepší starší pálky. Ještě ale uvidíme,“ dodal Marek Malý, elitní nadhazovač a pálkař

Vedle výkonu soupeře budou reprezentanti čelit před úvodním zápasem i tradičnímu tanci haka. "Měl jsem možnost ji vidět už na mistrovství světa juniorů v roce 2018. Šampionát se ale teď hraje na jejich domácí půdě a to tomu dodá ještě větší efekt. Moc se na to těším," uvedl univerzál Vojtěch Buchner.

Vedle něj by Češi měli spoléhat na nadhazovače Michala Holobrádka a Jakuba Osičku. Oba letos získali s Břeclaví mistrovský titul. "Házet budou hlavně oni, čemuž naprosto rozumím. Je to nejlepší evropský tandem. Formu ukázali i v extralize," podotkl Buchner.

Postupující týmy si do další fáze přenesou dosažené výsledky. Ve skupině B budou hrát Japonsko, Kanada, Austrálie, Venezuela, Dánsko a JAR. První dva celky z druhé fáze se utkají o titul, týmy z třetího a čtvrtého místa zabojují o bronz. O dalším pořadí rozhodne umístění v tabulkách.

Češi jsou jedenáctinásobní mistři Evropy, ale na světovém šampionátu skončili nejlépe šestí v roce 2000. "Na mistrovství světa nemůžeme podcenit nikoho. Zároveň ale věřím, že i my budeme strašákem," dodal Korčák.

Reklama

Související témata: