Hlavní obsah

Odvážný plán českého softbalisty Malého: Z mistrovství světa chci přivézt medaili

Český softbalista Marek Malý odpálil během mistrovství světa v roce 2019 v jednom z klíčových zápasů homerun a posunul český tým do čtvrtfinále. Teď se chystá na další šampionát a plány má podobně odvážné. Byl by rád, aby Česku cinkla medaile. Povede se mu opět parádní kousek v podobě odpalu, který vynese českému týmu body? Letos se šampionát uskuteční na Novém Zélandu.

Foto: ČSA

Český softbalový reprezentant Marek Malý.

Článek

Malý patří dlouhodobě k elitním českým hráčům, vyniká univerzálností. Umí skvěle pálit i házet. V domácí extralize vévodil v roce 2021 statistikám nadhazovačů i pálkařů. Opora Chomutova si proto vydobyla přezdívku multisoftbalista. I na Novém Zélandu se český tým bude spoléhat na jeho skvělou pálku a nadhoz. „Budu spokojený s medailí. Na světě jsou sice lepší týmy, ale chci medaili," neskrývá odvážný plán.

Elitní turnaj se kvůli pandemii několikrát odkládal, o to víc se softbalista těší. „Dlouho jsme se nepoměřili například s Kanadou, Novým Zélandem nebo s Japonskem. To může být zrádné, protože nevíme přesně, kam se softbal posunul. Věřím ale našemu týmu, protože je obrovsky talentovaný a má velkou sílu," tvrdí Malý.

Elitní disciplínou by měl být nadhoz. Vyniknout by měl břeclavský tandem Michal Holobrádek a Jakub Osička. „Jsou to asi nejlepší nadhazovači v Evropě. Letos na amerických turnajích rovněž prokázali svoji kvalitu. Určitě budou fungovat dobře," přesvědčuje Malý, jenž by měl být českou nadhazovačskou trojkou. Ale zároveň velmi nebezpečným pálkařem.

Právě na pálce se podle všeho bude hledat klíč k úspěchu českého týmu. „Ve skupině máme USA, Kubu a Filipíny, což jsou týmy, které prostě musíme porazit, pokud chceme postoupit do čtvrtfinále. Mají skvělé nadhazovače, takže se musíme prosadit právě na pálce," dodává Malý, který má na kontě dohromady více než padesát homerunů v extralize.

Pomoci by měl i skauting, který je jednou ze silných stránek českých softbalistů. Realizační tým v desítkách hodin sleduje nadhozy soupeřů na videu a získává cenné informace o soupeři. „Díky tomu zjistíme celkové spektrum nadhazovače. Víme, který hráč jak hází a v jakých rychlostech. Když zvolí točivý nadhoz, tak letí pouze na jednu stranu. Nebo známe, že když je v krizi, tak jakým nadhozem si vrací zpátky sebevědomí," popisuje Malý.

Reklama

Související témata: