Hlavní obsah

Sokolové se vrátí do Edenu. Část sletu bude financovat vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všesokolský slet se po šesti letech opět vrátí do pražského Edenu, kde se uskuteční první červencový týden roku 2024. Česká obec sokolská (ČOS) očekává účast až 20 tisíc cvičenců a 50 tisíc diváků. Na čtvrteční tiskové konferenci ČOS oznámila, že akce vyjde nejméně na 150 milionů korun. Část sletu bude financovat vláda.

Foto: Michal Sobotka, Sport.cz

XVII. všesokolský slet se uskuteční v pražském Edenu

Článek

Jednání o pořádání XVII. všesokolského sletu v Edenu se podle ČOS tentokráte protáhla. Nakonec ale došlo k dohodě, což kvitovala i starostka ČOS a předsedkyně sletového týmu Hana Moučková. „Slet na tomto místě se stává tradicí,“ uvedla s tím, že v Edenu se uskutečnily už předchozí dva slety v letech 2018 a 2012.

„Jsme moc rádi, že můžeme sokolům umožnit realizaci jejich vrcholné akce. Jsme hrdí, že se u nás slet bude znovu konat, i pro nás jde o velice prestižní záležitost,“ vzkázal šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík, jehož tým v Edenu hraje. Kvůli duelu sešívaných na hřišti Servette Ženeva se Tvrdík tiskové konference nemohl zúčastnit osobně.

Třičtvrtě roku před začátkem všesokolského sletu má ČOS přes 18 tisíc přihlášených cvičenců, a to od předškoláků až po seniory. Diváky v Edenu čeká 12 hromadných skladeb. Přípravy k nim zahájili sokolové už před dvěma lety.

Rozpočet sletu bude minimálně 150 milionů korun a podílet se na něm bude i vláda, která dala sokolům vůbec poprvé garanci, že část sletu zafinancuje. Kabinet Petra Fialy schválil podporu sletu během léta. Souhrnná částka je spojena s organizací všech sletů, tedy i krajských, oblastních a nácvičných.

„Nemyslíme jen na vrcholový sport, ale i na ten nesoutěžní. K sokolskému sletu se hrdě hlásíme a jeho podpora je toho jasným důkazem,“ uvedl předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

„Naším cílem je prezentovat se jako moderní spolek a slet tuto možnost nabízí. Máme ambice propojovat sport a umění,“ řekl předseda kanceláře ČOS Marek Tesař. Slet podle něj má schopnost spojovat společnost, protože na něm cvičí všechny věkové kategorie. Proto zní motto 17. všesokolského sletu „Spojuje“.

Slet se bude konat od 30. června do 5. července 2024. Všesokolské slety se konají jednou za šest let, ten první se uskutečnil už v roce 1882.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články