Hlavní obsah

Soupeřit s Rusy? Nedoporučuje se, ale sankce Čechům nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rostoucím počtem mezinárodních federací, které za určitých podmínek umožňují návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží, vyvstává otázka, jak k těmto soutěžím mají přistupovat čeští sportovci a svazy. Jaký je postoj Národní sportovní agentury, která český sport zastřešuje?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na Světový pohár ve vodním slalomu v pražské Troji Rusové a Bělorusové pozvánku nedostanou.

Článek

„Pokud sportovní svazy vysílají své reprezentace na sportovní akce do zahraničí, nedoporučujeme, aby se čeští reprezentanti účastnili akcí, na kterých startují ruští a běloruští sportovci, pokud se nejedná o kvalifikaci na olympiádu," uvedl na dotaz Sport.cz tiskový mluvčí NSA Jakub Večerka.

Zmínka o kvalifikaci na olympiádu je významná. V řadě sportů se dají plnit limity či sbírat body do kvalifikačního žebříčku téměř na všech významnějších sportovních soutěžích.

Příkladem je světový šampionát v judu, který hostí za účasti Rusů a Bělorusů od neděle Dauhá a kam vyrazí i česká reprezentace v čele s dvojnásobným olympijským vítězem Lukášem Krpálkem.

Například v kanoistice, která závodníky z Ruska a Běloruska v případě splnění vypsaných podmínek a pod neutrální vlajkou bude na svých akcích akceptovat, ale třeba Světové poháry součástí olympijské kvalifikace nejsou. Pak by se čeští sportovci neměli účastnit? „Jedná se o doporučení Národní sportovní agentury, ale neplánujeme žádné sankce, pokud by některý svaz na toto doporučení nepřistoupil," upřesnil Večerka.

Vždy záleží ale na organizátorech a pravidlech dané země, proto například při Světovém poháru vodních slalomářů v pražské Troji je účast Rusů a Bělorusů zapovězena, podobný přístup volí i další země.

„Na sportovních akcích konaných v České republice, které jsou finančně podpořené NSA, by neměli startovat ruští ani běloruští sportovci," připomněl Večerka.

„Muselo zaznít oficiální stanovisko mezinárodní federace, že pravomoc rozhodnout má pořadatel. Nikdo bychom nechtěli, aby nás ruská federace posílala ke sportovní arbitráži do Lausanne, řešili to právníci a mohli i vyhrát. Myslím, že to by pro nás pro všechny byla největší prohra," vysvětluje předseda Českého svazu kanoistiky Stanislav Ježek.

Reklama