Hlavní obsah

Sportovci si mohou v nové aplikaci ověřit, zda lék neobsahuje zakázanou látku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovci si mohou v nové aplikaci Čistý sport bleskově ověřit, zda lék neobsahuje zakázanou látku. Aplikaci připravil Antidopingový výbor ČR ve spolupráci s Národní sportovní agenturou (NSA) a Českým olympijským výborem (ČOV). Novinářům ji dnes představil ředitel antidopingového výboru Martin Čížek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to produkt, který českým sportovcům pomůže, aby se vyvarovali něčeho, co jim může zkazit kariéru,“ poznamenal Čížek. Aplikace porovnává databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který schvaluje všechny léky na českém trhu, a nedovolených podpůrných prostředků.

Uživatelé mohou naskenovat čárový kód nebo vypsat název léku a během půl sekundy se dozvědí, zda přípravek vyhovuje předpisům. „Objeví se okno, které mu řekne, jestli ten lék může použít mimo soutěž nebo při soutěži,“ přiblížil Čížek.

V databázi je aktuálně více než 60.000 léků. Jakmile se objeví na českém trhu nový lék, budou o něm data okamžitě dostupná díky využívání databáze SÚKL. Sportovec si může uložit léky, které pravidelně užívá. „Pak je může v průběhu kariéry průběžně kontrolovat, protože seznam zakázaných látek se mění,“ řekl Čížek.

Jak je to s výživovými doplňky?

Aplikace nepracuje s výživovými doplňky, které sportovci hojně užívají. „Bylo by to velmi přínosné, kdyby to umělo vyhodnocovat i doplňky stravy. Ale vzhledem k tomu, že nejsou regulované jako léky, tak není možné porovnávat ty databáze,“ vysvětlil Čížek. Uvědomuje si, že právě tyto přípravky jsou rizikové. „Sportovci by se měli ideálně vyhnout jakémukoliv doplňku stravy, kde nemají stoprocentní jistotu, že je čistý,“ řekl.

Aplikace je ke stažení zdarma a je určena nejen pro profesionální, ale i pro výkonnostní sportovce. Data o vyhledávaných lécích se nikde neukládají. Samostatně se vyhodnocují léky pro používání ve sportech, která mají trochu odlišná antidopingová pravidla. Týká se to například golfu nebo lukostřelby, pro které je na seznamu zakázaných prostředků alkohol.

Vedle databáze léků aplikace také shrnuje na jednom místě veškerá antidopingová pravidla včetně požadavků na hlášení místa pobytu nebo terapeutické výjimky.

Reklama

Související témata: