Hlavní obsah

Na Rusko dopadá další obvinění z dopingu. Měla bych více medailí, říká mistryně Evropy Hendrickxová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopingová kauza Kamily Valijevové nadále rezonuje sportovním světem. Ruské krasobruslařce vyšel pozitivní dopingový nález na olympijských hrách v Pekingu 2022 a od té doby nezávodí. Součástí ruského týmu ale byly tehdy i další reprezentantky. O jejich „čistotě“ vyjádřila nyní pochybnosti krasobruslařka Loena Hendrickxová. „Všechny měly stejnou trenérku… Mohla bych mít více medailí,“ uvedla Belgičanka.

Foto: Profimedia.cz

Ruský tým na ME v Tallinu. Zleva krasobruslařky Anna Ščerbakovová, Kamila Valijevová a Alexandra Trusovová.

Článek

Ruští a běloruští krasobruslaři nesmějí na mezinárodní scéně závodit kvůli ruské invazi na Ukrajinu od března 2022. Absence krasobruslařské velmoci na vrcholných akcích otevřela dveře na stupně vítězů reprezentantům jiných zemí. Mezi nimi i Belgičance Hendrickxové.

Čtyřiadvacetiletá krasobruslařka posbírala cenné kovy na mistrovství světa v Montpellier 2022, o rok později na MS v Saitamě i kompletní sadu medailí na evropských šampionátech 2022, 2023 a 2024. „Vím, že bych získala ještě více medailí, kdyby krasobruslení bylo úplně čisté,“ prohlásila Hendrickxová v rozhovoru pro časopis Humo.

Případ Valijevové podle ní i nadále budí pochybnosti. I vzhledem k tomu, že všechny tři ruské závodnice, které válcovaly svět, měly stejnou trenérku. Zakázaná látka trimetazidin byla odhalena jen v těle Valijevové. I další ruské dívky ale neměly konkurenci. „Vždycky jsem si říkala, jak může čtrnáctiletá holka mít takový výskok,“ naráží Hendrickxová také na výkony Anny Ščerbakovové a Alexandry Trusovové.

„Když jsem poprvé slyšela o Valijevové pozitivním dopingovém testu, nemohla jsem tomu uvěřit. V Rusku je krasobruslení stejně velký sport jako u nás fotbal. Vždycky jsem si myslela, že tyhle dívky jsou odmalička drilované. Ale zřejmě hrají roli i jiné věci,“ nechodí Hendrickxová kolem horké kaše.

Belgičanka uznává, že ne všechny ruské závodnice dopují. „Samozřejmě jsou i čisté Rusky, které jsou lepší než já,“ dodává na závěr rozhovoru.

Valijevová po čtyřletém zákazu činnosti za doping přišla nejen o několik medailí, ale také o místo v ruské reprezentaci. Z výběru ji vyloučilo ruské ministerstvo sportu, jak na začátku března informovala agentura RIA Novosti. Čtyřletý distanc jí na konci letošního ledna uložila sportovní arbitráž CAS.

Nedávno vyšlo také najevo, že Valijevová od svých 13 do 15 let dostávala 56 různých léků, potravinových a výživových doplňků, které nejsou na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury (WADA). „Dopování dětí je neodpustitelné,“ uvedla dříve antidopingová agentura.

Reklama