Hlavní obsah

Sportovec roku v poločase: Ani olympijské medaile na desítku nestačily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani medaile z olympijského Tokia na umístění v desítce nejlepších sportovců České republiky v pomalu končícím roce 2021 nestačily. Hned šest olympioniků, kteří stáli v Japonsku na stupních vítězů, o tom bude určitě vyprávět. A to získali stříbro či bronz. Úspěchů pod pěti kruhy, stejně jako na světových šampionátech či tenisových Grand slamech však bylo příliš, než aby se všichni adepti vešli do první desítky 63. ročníku ankety Sportovec roku, kterou pořádá KSN a agentura BPA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stane se Lukáš Krpálek potřetí vítězem ankety Sportovec roku?

Článek

Proto třeba bronzový z olympiády Alexander Choupenitch, jenž se na tokijském planši postaral o historický úspěch českého šermu, skončil až jedenáctý, proto finalistka olympijského turnaje v tenisové dvouhře Markéta Vondroušová skončila hned za ním. Proto vodní slalomář Lukáš Rohan, v Japonsku rovněž stříbrný, musí brát za vděk 18. místem.

A další držitel bronzu z Tokia, oštěpař Vítězslav Veselý obsadil v hlasování 224 sportovních novinářů dokonce až 21. příčku. Bronzoví kanoisté Josef Dostál a Radek Šlouf se nevešli ani mezi první třicítku...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpaři Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch s bronzovou a stříbrnou medailí po návratu do Prahy z Tokia

Je třeba ale připomenout, že hlasující stáli před těžkou volbou, jak poskládat desítku nejlepších za rok, v němž čeští sportovci vybojovali jedenáct olympijských medailí, dva tituly mistrů světa v olympijských disciplínách, slavili vítězství ve Stanley Cupu či na grandslamovém turnaji.

Zlatí medailisté v desítce

Čtyřlístek zlatých medailistů z Tokia se však samozřejmě v desítce nejlepších objevuje, a právě mezi ním můžeme hledat největší favority pro druhé kolo hlasování. Zvítězí judista Lukáš Krpálek, vodní slalomář Jiří Prskavec, tenisový pár Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, či střelec Jiří Lipták? A jak dopadne vítězka Grand slamu v Paříži Barbora Krejčíková jako jednotlivkyně?

Foto: Petr Horník, Právo

Čeští olympionici a medailisté z Olympijských her v Tokiu 2021 přišli pozdravit diváky do Olympijského festivalu. Na snímku judista Lukáš Krpálek, vodní slalomář Jiří Prskavec, kánoista Lukáš Rohan

Její letošní tažení bylo totiž impozantní jak ve dvouhře, tak i ve čtyřhře s Kateřinou Siniakovou. Společně vyhrály olympijský turnaj, Roland Garros a Turnaj mistryň. Poprvé v historii ankety  tak nastala situace, kdy jeden sportovec postoupil do finálové desítky jako jednotlivec a zároveň i v páru. Pravidla ankety Sportovec roku už od časů sourozenců Romanových (vítězové v roce 1962) či bratrů Pospíšilů (vítězové 1979) řadí páry do hlavní kategorie společně s individuálními sportovci.

Foto: Henry Romero, Reuters

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou ovládly Turnaj mistryň

Loňskou pozici mezi deseti nejlepšími sportovci vedle kajakáře Prskavce obhájily už jen dvě zástupkyně zimních sportů. Biatlonistka Markéta Davidová vyhrála na MS vytrvalostní závod a hlasujícím se připomněla prvním místem hned v úvodní disciplíně nové sezony. Sportovkyně roku 2018 Ester Ledecká letos vybojovala dvě čtvrtá místa na mistrovství světa.

Hokejista David Pastrňák loňské vítězství neobhájí, za rok 2021 mu patří třinácté místo. A zatímco loni byli ve finále dva hokejisté a fotbalista s basketbalistou, letos mají kolektivní sporty jediného zástupce. Je jím fotbalový kanonýr Patrik Schick, nejlepší střelec Eura.

SPORTOVEC ROKU - JEDNOTLIVCI
(10 nominovaných pro 2. kolo, bez bodových zisků, v abecedním pořadí)
DAVIDOVÁ MARKÉTAbiatlon
KOSTELECKÝ DAVIDsportovní střelba
KREJČÍKOVÁ BARBORAtenis
KREJČÍKOVÁ B./SINIAKOVÁ K.tenis
KRPÁLEK LUKÁŠjudo
LEDECKÁ ESTERsnowboarding, lyže
LIPTÁK JIŘÍsportovní střelba
PRSKAVEC JIŘÍvodní slalom
SCHICK PATRIKfotbal
VADLEJCH JAKUBatletika
DALŠÍ POŘADÍ – JEDNOTLIVCI:
11. Alexander Choupenitch šerm 334
12. Markéta Vondroušová tenis 305
13. David Pastrňák hokej 279
14. Barbora Seemanová plavání 267
15. Ondřej Palát hokej 249
16. Tomáš Souček fotbal 227
17. Eva Samková snowboarding 226
18. Lukáš Rohan vodní slalom 219
19. Tomáš Satoranský basketbal 144
20. Karolína Plíšková tenis 115
21. Vítězslav Veselý atletika 106
22. Martina Sáblíková rychlobruslení 99
23. Kateřina Siniaková tenis 81
24. Jiří Procházka MMA 63
25. Ondřej Perušič/David Schweiner plážový volejbal 63
26. Jakub Voráček hokej 59
27. Michal Krčmář biatlon 51
28. David Drahonínský lukostřelba 46
29. Vít Přindiš vodní slalom 46
30. Jan Rutta hokej 41
Pozn.: Při rovnosti bodů rozhoduje větší počet lepších umístění.

Chybět bude i trojnásobná vítězka Martina Sáblíková, jež se za posledních šestnáct let nevešla do nominace teprve podruhé. V roce 2012 skončila třináctá, letos jí patří dokonce až 22. příčka.

Sáblíkovou by naopak počtem titulů letos mohl dorovnat judista Krpálek, který přebíral křišťálové koruny v letech 2016 a 2019, a také tentokrát je velkým favoritem. Připomeňme, že nad úspěšnou rychlobruslařkou jsou v historických tabulkách ankety už jen Věra Čáslavská a Jan Železný, kteří mají po čtyřech vítězstvích.

NEJLEPŠÍ KOLEKTIVY
(tři nominované kolektivy pro 2. kolo, z bodových zisků, v abecedním pořadí)
BASKETBAL – reprezentace ČR muži
FOTBAL - reprezentace ČR muži
HOKEJ - reprezentace ČR ženy
Další pořadí:
4. Fotbalisté SK Slavia Praha 149
5.Volejbalisté ČR 87
6. Vodní slalomářky ČR 3xC1 (Fišerová, Satková, Satková) 67
7.Čtyřbob ČR (Dvořák, Suchý, Šindelář, Nosek) 34
8. Hokejisté Třince 32
9. Čtyřkajak ČR (Špicar, Havel, Vorel, Šlouf) 27
10. Běžecká štafeta 4x400 (Müller, Maslák, Desenský, Šorm) 25 bodů.

O titulu pro nejlepší sportovní kolektiv se rozhodne mezi třemi reprezentačními týmy. Poprvé v historii se do análů hlásí ženská hokejová reprezentace. Tým trenéra Tomáše Paciny si o body v anketě řekl postupem na zimní olympijské hry do Pekingu. To basketbalová mužská reprezentace vyhrála anketu v roce 2019, fotbalový národní tým má dokonce sedm titulů, ten poslední však z roku 2004.

Pozice tří nejlepších kolektivů byla silná, prvním týmem pod čarou zůstala fotbalová Slavia s mankem 57 bodů. Mimochodem, slávisté skončili čtvrtí i loni. Loňský vítěz, smíšená štafeta biatlonistů, v letošním hlasováním nefiguroval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dán Bah se hlásí ke třetí trefě Slavie proti Jablonci.

Slavnostní večer, během něhož dojde nejen k dekorování krále českého sportu za rok 2021 a vyhlášení nejlepšího kolektivu, ale i ocenění nejlepšího juniora a uvedení další sportovní legendy do pomyslné Síně slávy českého sportu, proběhne 22. prosince v pražském hotelu Hilton. Pochopitelně před objektivy kamer České televize.

Kdo by se podle vás měl stát Sportovcem roku?
Markéta Davidová (biatlon)
7,2 %
David Kostelecký (sportovní střelba)
0,8 %
Barbora Krejčíková (tenis)
51,9 %
Krejčíková B./Siniaková K. (tenis)
3,9 %
Lukáš Krpálek (judo)
22,1 %
Ester Ledecká (snowboarding, lyže)
1,3 %
Jiří Lipták (sportovní střelba)
2,7 %
Jiří Prskavec (vodní slalom)
6,9 %
Patrik Schick (fotbal)
2,7 %
Jakub Vadlejch (atletika)
0,5 %
Celkem hlasovalo 597 čtenářů.

Reklama