Hlavní obsah

GLOSA: Trestat nevinné ruské sportovce za Putinova zvěrstva? Není jiné cesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šok. Žádné jiné slovo nevystihuje lépe současnou děsivou situaci na Ukrajině. Asi nikdo si nedovedl představit, že Evropa bude v 21. století čelit ruské agresi vedené jejím šíleným prezidentem Vladimírem Putinem. A jako v každé válce, ať už ji ruská propaganda nazývá vojenskou bezpečnostní akcí, či jinak, zde trpí především nevinní lidé. A zdaleka nejen na ukrajinské straně. Sport je v tomto ohledu zcela nepodstatnou záležitostí, i zde se však přízrak válečného běsnění jasně promítá.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Podpora míří do Ukrajiny z celého světa

Článek

Desetitisíce uprchlíků, tisíce mrtvých na obou stranách, válečné hrůzy s jaderným podtextem. To vše teď plní média po celém světě. Doba, kdy se svět bavil o „neškodném" koronaviru, byla nahrazena něčím daleko horším. Válkou, která může přerůst v nedozírné následky, jak argumentoval nedávno ruský diktátor Vladimír Putin.

Ty se kromě těžce zkoušené Ukrajiny dotýkají a budou dotýkat v obrovské míře především Ruska. Radikální sankce, které se na ruský národ denně valí, budou mít tvrdý dopad na život především obyčejných lidí. Sport nevyjímaje.

Prakticky všechny sportovní organizace světa zrušily veškeré akce na území Ruska, většina z nich ruské federace či sportovce vyloučila. Evropské státy i jednotlivci odmítají proti soupeřům z Ruska nastoupit.

Nutno říct, že proti sportovcům, kterým se války a agrese hnusí, stejně jako proti ostatním. Vůči Putinovi a jeho mocenské agresi se jen ze světa tenisu vymezili světová jednička Daniil Medveděv, vítěz turnaje v Dubaji Andrej Rubljov, ruská hvězda Anastasia Pavljučenkovová a mnozí další.

Ne všichni, samozřejmě. Opatrná slova volila například ruská hokejová superstar Alexander Ovekčin či krasobruslařská ikona Jevgenij Pljuščenko. A pak jsou tu samozřejmě i ti, kteří svého prezidenta plně podporují. Nabízí se však otázka.

Opravdu je správné vyloučit ze sportovního dění všechny ruské sportovce jen na základě jejich národnosti? Vždyť řada z nich vystupuje proti válce se stejnou vervou jako Ukrajinci či většina Evropy a apelují na čelné představitele k okamžitému ukončení válečných hrůz.

Bohužel sankce, které zasahují celou ruskou společnost, nemůžou hledat výjimky. Postihují všechny, bez rozdílu. Stejně jak, jako ty ekonomické postihnou „obyčejné" Rusy. Nelze mezi tisíci ruskými sportovci hledat ty, kteří jsou proti válce a Putinovi, a vybírat druhé, kteří násilnický režim podporují, a těm start zakazovat.

Ruští sportovci se tak stávají jen další nevinnou obětí ve válce, kterou rozpoutal fanatik z Kremlu.

„Nepleťte politiku do sportu. To jsou zcela rozdílné věci. Vylučovat na tomto základě ruské sportovce je zcela nezákonné." S tímto argumentem přišla řada významných ruských sportovců i činovníků.

Velký omyl. Válka na Ukrajině dalece přesáhla „běžnou" politiku. Místo, kde umírají lidé včetně žen a dětí, jde zcela za hranici civilizované společnosti. Trpí tím Ukrajina, trpí tím Evropa a bude tím nejvíce trpět Rusko. Včetně obyčejných nevinných lidí a sportovců.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články