Hlavní obsah

Sportovní kluby mají rekordní zájem o dotace na děti a mládež

Sportovní kluby mají rekordní zájem o podporu dětí a mládeže. Do dotačních programů Můj klub a Můj klub - pohyb a zdraví jich podalo žádost více než 9000. Informovala o tom Národní sportovní agentura (NSA), která má vyplácení dotací na sport na starosti. Celkem na tyto účely rozdělí 1,7 miliardy korun.

Foto: Ivana Roháčková

Představitelé českého sportu na společném setkání, zleva Jiří Kejval (ČOV), Zdeněk Ertl (Sdružení sportovních svazů), Zbyněk Sýkora (Český paralympijský výbor), Ondřej Šebek (NSA), Hana Moučková (Česká obec sokolská), Miroslav Jansta (ČUS).

Článek

Program Můj klub funguje už několik let. Od letoška z něj NSA oddělila samostatnou výzvu s podtitulem pohyb a zdraví, která je určena na podporu rekreačního sportu dětí a mládeže s nižší frekvencí tréninků i soutěží. Celkový počet žádostí meziročně narostl zhruba o 3000.

"Atakování hranice 9000 žádostí je pro nás významným milníkem a svědčí o důležitosti podpory dětských sportovních klubů v naší společnosti. S ohledem na snižující se zdatnost dětské populace, včetně přetrvávajících problémů s obezitou u mládeže, vnímáme právě podporu sportovních klubů napříč sporty i všemi regiony za naprosto klíčovou," uvedl v tiskové zprávě předseda NSA Ondřej Šebek.

Vedení agentury ujišťuje, že se navzdory vysokému počtu žadatelů nebude opakovat loňská situace, kdy někteří příjemci obdrželi peníze až těsně před koncem roku. "Plně si uvědomujeme důležitost včasného vyplacení. Jsem rád, že vysoký počet klubů již dotaci obdrželo a ostatní se jí v brzké době dočkají. Chceme mít do léta vyplaceno. Situace z loňska, kdy nebylo vyplaceno ani v listopadu, je pro nás naprosto nepřijatelná," prohlásil místopředseda Roman Brandýs.

Výše dotace se odvíjí od počtu sportovců v dětských a mládežnických kategoriích, kteří jsou členy klubu. Peníze pak mohou oddíly použít například na vybavení, trenéry, nájmy sportovišť nebo účast v soutěžích.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.