Hlavní obsah

Trenér opíjel koně vodkou. V dostihovém skandálu padl tvrdý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přistihli ho při činu. Desetiletý trest zákazu působení v dostihovém sportu padl v bizarním případu skandálu na Novém Zélandu. Zkušený trenér Phillip Burrows se v listopadu loňského roku dopustil hned několika prohřešků, přičemž jeden z nich je vskutku pikantní. Burrows se před slavným závodem koňských spřežení Cup Day na závodišti Addington Raceway v Christchurchi pokusil svěřeného koně několik hodin před startem jednoho z nejslavnějších podniků v zemi uklidnit pomocí vodky. Vyšetřovatelé ho u toho natočili na kameru.

Foto: Addington Raceway

Populární novozélandský podnik Cup Day na závodišti Addington Raceway v Christchurchi.

Článek

Jednapadesátiletý muž byl vyšetřován spolu s bývalou hvězdou závodů spřežení Matthewem Andersonem. Oba muži byli obviněni z podání zakázané látky koni Rakero Rebel.

Vyšetřovatelé dvojici tajně sledovali, z inkriminovaného momentu dokonce existuje kamerový záznam. Muži byli ráno v den závodu natočeni, jak ve stájích koni do nozdry zavádí hadičku a následně mu přes ni do jícnu pomocí trychtýře vpravují tekutiny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Addington Raceway (@addingtonraceway)

Během vyšetřování se pak Burrows přiznal, že koni podal 30 ml vodky ve snaze zklidnit nervní zvíře před závodem. K aplikaci alkoholu došlo čtyři hodiny před startem.

Trenér přiznal, že nešlo o jedinou látku, kterou před závodem koni aplikoval. Burrows měl do koně ilegálně vpravit také směs v podobě jedlé sody, síranu hořečnatého, hnědého cukru a vody.

„Chtěl jsem prostě udělat to nejlepší, abychom dosáhli dobrého výsledku a majitel byl spokojený," hájil se Burrows před Novozélandským úřadem pro soudní kontrolu. Komisi ale Burrows neobměkčil. Za podvodné jednání vyfasoval desetiletý trest zákazu působení v dostihovém sportu.

Bývalý žokej Anderson byl také obviněn. Nejprve vinu odmítal, v průběhu vyšetřování ale přiznal, že Burrowsovi asistoval a koně u aplikace roztoku i vodky držel. Anderson na verdikt trestního řízení zatím stále čeká.

Reklama

Související témata: