Hlavní obsah

Tréninky ve tmě i fotbalová atmosféra. Squashista Švec v Nigérii zazářil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké dobrodružství. Tréninky ve tmě kvůli výpadkům energie, ale také postup do finále na turnaji Lagos State Squash Classic. Český suashista Maertin Švec opouštěl Afriku spokojený a plný netredičních zážitků. „Byly to nejtěžší podmínky, ve kterých jsem kdy turnaj hrál," usmívá se český reprezentant. „Dostat se k normálnímu jídlu a k pitné vodě nebylo zcela jednoduché," dodává.

Foto: archiv Martina Švece

Český squashista Martin Švec v Nigérii zářil, odváží si také spoustu nevšedních zážitků.

Článek

Se squashem procestoval prakticky skoro celý svět, naposledy si odškrtnul ze seznamu Afriku, když premiérově zavítal do Nigérie. „Jen Antarktida mi schází, tam si asi nikdy nezahraju," směje se Švec z brněnské Viktorie, který se v Nigérii musel popasovat i se situacemi, na které běžně opravdu nenaráží. „Na internet se člověk dostal pouze ve chvíli, když mu někdo z organizátorů udělal hotspot, zamlouvání kurtu na trénink bylo problémové," líčí.

S čím naopak musel počítat, to bylo velké vedro. „Hrozně těžko se v něm hrálo, nicméně si myslím, že jsem se s tím vyrovnal velmi dobře oproti ostatním zahraničním hráčům. Proto jsem se dostal tak daleko," lebedí si Švec, který v Africe exceloval. Porážel egyptské hráče, kteří by měli být na teplotně náročné podmínky lépe připravení. V semifinále si poradil s Egypťanem Mazenem Gamalem – 61. hráčem světového žebříčku.

Foto: Irena Vanišová

Squashista Martin Švec (na snímku) a Jakub Solnický.

„Podařilo se mi ho v šíleném vedru uvařit, řadím to mezi své nejlepší výsledky. Turnaj s dotací 10 tisíc dolarů vyhrál pouze Jan Koukal, mně se v Africe podařilo dostat potřetí do finále této kategorie. Jen mě mrzí, že jsem to nedotáhl a po super výkonech přišel jeden slabší," ohlíží se za turnajem Švec, jenž ve finále prohrál s Angličanem Curtisem Malikem 0:3 na sety.

Švec přitom pořádně neví, jak se squash v Africe rozvíjí. Na turnaji v Nigérii chválil místní fanoušky. „Když hráli domácí squashisté, došlo na fotbalovou atmosféru. Líbilo se mi, že i při rozhodnutí rozhodčích proti jejím hráčům se nebučelo," chválí český reprezentant, který v současné době drží 67. místo na žebříčku. Zanedlouho ho čekají ho ještě dva turnaje v Evropě a pak přípravy na svatbu.

Reklama

Související témata: