Hlavní obsah

UFC má nového šampiona! Na trůn usedl poprvé rodák z Mexika

Praha
Aktualizováno

Dva titulové zápasy. Jedna úspěšná obhajoba a jedna překvapivá změna. Nigerijec Israel Adesanya obhájil již potřetí titul střední váhy. Naopak subtilní brazilský ranař Deiveson Figueiredo se musel při třetí obhajobě poklonit před Brandonem Morenem. Odveta o mistrovský pás tentokrát našla vítěze. Stal se jím sedmadvacetiletý bojovník z Tijuany. Moreno je zároveň prvním rodilým Mexičanem, který získal titul v organizaci UFC.

Foto: Getty/UFC

Přátelské gesto od Deivesona Figueireda! Brandon Moreno získal na turnaji UFC 263 mistrovský pás

Článek

Israel Adesanya – Marvin Vettori. Hlavní zápas večera. Válka bez respektu. Nigerijský bojovník měl celý zápas pod kontrolou. Po čtyřech kolech bylo jasné, že jediná možnost, který by zvrátila průběh titulového souboje, by bylo ukončení před limitem. Vettori ale neměl dostatek sil strážce titulu střední váhy nijak ohrozit. Adesanya si všechny ataky pohlídal a mohl se po odpracovaných pětadvaceti minutách radovat.

Titulový souboj mezi Deivesonem Figueiredem a Brandonem Morenem měl naopak překvapivého vítěze. Brazilský bojovník tahal celý duel za kratší konec. Ve třetím kole sáhl Mexičan Moreno ke škrcení, které Figueiredo napoprvé odvrátil. Tlak ale pokračoval dále a druhý pokus mexického zápasníka již byl úspěšný. Třetí obhajoba se nezdařila. Po prvním nerozhodném duelu tak muší váha poznala nového držitele mistrovského pásu. Arizonská hala byla v mžiku ve varu!

Po téměř dvou letech se do UFC vrátil Nate Diaz. Šestatřicetiletá ikona MMA znovu doručila parádní zápas, který musel bavit. Plné pětikolové menu zastavil až závěrečný gong. Leon Edwards měl ve většině souboje navrch a radoval se na konci z devatenáctého vítězství kariéry, přesto v poslední pětiminutovce cítil šanci na úspěch také rodák z Kalifornie, který britského zápasníka nepříjemně potrápil.

Hlavní kartu načal velice tvrdým způsobem Paul Craig. Jamahalu Hillovi totiž připravil první porážku v profesionální kariéře MMA. Americký třicátník se nechtěl po osmi vítězstvích v řadě smířit s prvním zaváháním a snažil se pokračovat v boji i poté, co mu Craig při páčení vykloubil ruku. Hill byl i nadále ochoten pokračovat v boji, po několika dalších inkasovaných ranách ale sudí zápas ukončil.

Právě na hlavu arizonského rozhodčího Ala Guineeho se po turnaji sneslo velké množství kritiky. Vždyť i šéf UFC Dana White zahájil jeho výkonem poturnajovou tiskovou konferenci. „Když ruka vlaje ve vzduchu na všechny strany, asi byste měli zastavit zápas," reagoval prezident americké organizace. Naštěstí se potvrdilo, že se nejednalo o zlomeninu. „Měl ji vykloubenou. Nahodili ji zpátky a nepociťuje žádné omezení pohybu, je v pohodě. Neskutečné," dodal White.

Diametrálně odlišný byl souboj Demian Maia – Belal Muhammad. Patnáct minut taktického boje na svou stranu naklonil dvaatřicetiletý Muhammad, který byl v postoji přesnější a efektivnější. Brazilský veterán Maia toho předvedl o poznání méně a musel skousnout druhou prohru v řadě.

Jedno z nejrychlejších ukončení v historii organizace si připsal Terrance McKinney. Na kartě Prelims za pouhých sedm vteřin zápasu knokautoval Matta Frevolu. Přesto mu po souboji do očí vhrkly slzy. Při mohutné oslavě seskočil Američan z klece tak nešikovně, že si po dopadu pochroumal koleno. Takhle si velké vítězství šestadvacetiletý McKinney rozhodně nepředstavoval.

Reklama

Související témata: