Hlavní obsah

Ukrajinský gymnastický svaz se nezúčastní kongresu FIG s ruskými delegáty

Ukrajinský gymnastický svaz se nezúčastní listopadového kongresu Mezinárodní gymnastické federace FIG, na němž mají být přítomni i delegáti Ruska a Běloruska. Předseda ukrajinského svazu Oleksandr Suchomlyn zaslal vedení FIG dopis, v němž konstatoval, že za současného stavu nemá jinou možnost než pozvánku na kongres odmítnout.

Foto: @gymnovosti

Ruský gymnasta Ivan Kuljak způsobil pozdvižení kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu

Článek

Suchomlyn v dopise zdůraznil, že se Ukrajina jednání nezúčastní vzhledem k přítomnosti zástupců "agresora a jeho satelitu". Už dříve kvůli pokračující ruské invazi na Ukrajinu oznámilo podobný krok Norsko. Jeho zástupci budou kongres bojkotovat, pokud se ho zúčastní funkcionáři Ruska a Běloruska.

Mezinárodní gymnastická federace původně po zahájení invaze umožnila ruským a běloruským reprezentantům pokračovat v soutěžích jako neutrálním sportovcům. Na začátku března jim ale účast zakázala poté, co ruský gymnasta Ivan Kuljak na Světovém poháru v Dauhá na stupních vítězů veřejně podpořil útok na Ukrajinu. Funkcionáři z Ruska a Běloruska však dál zůstávají členy vedení FIG.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.