Hlavní obsah

V semifinále baseballové ligy se opět utkají Draci s Eagles a Hroši s Tempem. Černý Petr zůstal Třebíči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obhájci titulu Draci Brno vyhráli s převahou nadstavbovou část baseballové extraligy a poslední hrací víkend dlouhodobé fáze rozhodl o tom, že v semifinále se utkají s pražskými Eagles. Druhou dvojici tvoří druhý a třetí tým konečné tabulky Tempo Praha a Hroši Brno. Složení semifinálových dvojic je stejné jako loni, kdy nakonec o titul hrály brněnské týmy a o bronz pražské.

Foto: baseball.cz, Lenka Brožová

Dan Ondroušek a Alex Derhak z Hrochů Brno po vítězném homerunu.

Článek

Obhájci bronzu Eagles pronikli mezi čtveřici semifinalistů na úkor Třebíče, která při těžkém losu nestačila na závěr těsně na Draky (7:8) ani na Hrochy (5:7) a propadla se mimo postupové pozice. Pražané naopak udolali nejslabší tým nadstavbové skupiny Hlubokou 7:6 a nakonec získali i skalp Draků (5:1). Hroši si třetí místo zajistili skvělým finišem a pěti vítěznými zápasy za sebou.

V nejhorší pozici z týmů, které ještě měly šanci na postup do semifinále, byli před posledním týdnem baseballisté Eagles Praha. Věděli, že musejí vyhrát oba zbývající duely, navíc potřebovali zaváhání některého z přímých konkurentů. Zvládli vyhrát proti Hluboké, pak měli štěstí, že Draci Brno nepřivezli to nejlepší, co mají k dispozici, čehož Eagles dokázali využít.

Na hřišti brněnských Hrochů se odehrál důležitý zápas s Třebíč Nuclears. Hosté přijeli do jihomoravské metropole v nepříliš dobrém rozpoložení, tahali sérii pěti proher v řadě o jediný bod. Šlo o přímý souboj o postup do semifinále. Domácí v závěru duelu nahradili startujícího Matta Gilbertsona hrajícím trenérem nadhazovačů Johnem Husseym. Svůj úkol zvládl výborně a v dalších směnách již žádné doběhy nepovolil. Naopak hosté nechali na kopci Jakea Rabinowitze, jenž nakonec v duelu hodil 150 nadhozů. A právě poslední se stal Třebíči osudným, když jej v dohrávce deváté směny proměnil Daniel Ondroušek ve vítězný dvoubodový homerun. Tím se také uzavřelo čekání na konečné složení semifinálové čtyřky, mimo kterou zůstanou Nuclears.

Ambasadoři baseballového ME Jan Železný, Martin Erat a Martin ČervenkaVideo: ČBA

„Na začátku jsme se přetahovali o body. Pak se nadhazovači srovnali. Třebíč sice srovnala, ale my naštěstí vyvíjeli tlak, který vyvrcholil walkoff homerunem legendy Dana Ondrouška. Bylo to bláznivé," líčí Jan Pospíšil z Hrochů. „Cítili jsme, že to je důležitý zápas a že musíme zůstat v kontaktu, což se povedlo. Na konci, když Dan odpálil, přišlo strašné uvolnění a jasný postup do semifinále. Takže jsme už jen slavili."

Navzdory oslavám ale předvedli Hroši o den později výborný výkon proti pražskému Tempu, které mohlo šetřit síly na blížící se semifinále. I tak si ale v sobotu na Hluboké vylepšil Martin Červenka své homerunové konto na 15 a aktuálně má více homerunů než další dva muži v pořadí za ním dohromady. Aby nebylo dlouhých odpalů dost, tak v neděli zazářil Tomáš Říčný z Hrochů, který při výhře 13:3 zaznamenal v jednom utkání 3 homeruny. Jak raritní je to zápas, dokazuje fakt, že v posledních dvou letech se to kromě něj nikomu jinému nepovedlo. Navíc svým výkonem zaostal za rekordem Jiřího Marka z roku 2013 o jeden homerun.

Prezentace maskotů baseballového mistrovství EvropyVideo: ČBA

Již nadcházející víkend se můžou fanoušci baseballu těšit na první semifinálové zápasy. V nich se proti sobě postaví stejné dvojice týmů jako v minulém roce. Obhájci titulu Draci Brno vyzvou pražské Eagles. Druhou dvojici tvoří Tempo Praha a Hroši Brno. V této sérii proti loňsku budou mít výhodu domácích zápasu hráči pražského týmu, kteří letos skončili v tabulce před svým soupeřem.

Baseballová extraliga, konečná tabulka nadstavby o titul:
1.Draci Brno2016480,0
2.Tempo Praha2012860,0
3.Hroši Brno20101050,0
4.Eagles Praha2091145,0
5.Třebíč Nuclears2081240,0
6.Sokol Hluboká2051525,0

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.