Hlavní obsah

Váňa o pádu na Taxisu: Nezkušený kůň. Svého svěřence už viděl na zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Taxisově příkopu si během aktivní kariéry zažil své. Rekordman v počtu vítězství na Velké pardubické a v současnosti trenér Josef Váňa starší přesně ví, jak se na překážce chovat. „Nezkušený kůň,“ říká jasně o situaci, která nastala v neděli při 133. ročníku největšího českého dostihu. Chvíli si myslel, že závod skončil i pro jeho svěřence.

Foto: Vít Černý, ČTK

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa starší.

Článek

Těsně před nejnáročnějším skokem dostihu změnil devítiletý hnědák Stuke s žokejem Benoitem Claudicem směr, udělal rychlý pohyb doleva a Taxis skákal šikmo. Byl z toho hromadný pád, který bohužel odnesl Stuke fatálními následky. Žokej Martin Liška v sedle Argana pak utrpěl vážné zranění a po oživování byl převezen do nemocnice.

„Stuke zřejmě začal bočit. Nezkušený kůň. Jezdec už je vymalovanej. Zažil jsem jeden rok hrůzu, kdy jeden nováček vymetl všechny koně a popadalo skoro celé pole. S tím se nedá už nic dělat. Když někdo způsobí takový zmatek, je to průšvih,“ komentuje osminásobný vítěz dostihu Váňa.

Pamatuje ještě doby, kdy byl Taxisův příkop daleko nebezpečnější. „Já jsem měl celý život taktiku, abych netrefil nějaký strom, když tam ještě byly. Dnes jsou vyřezané a každý má šanci překážku přeskočit. Je upravený, aby byla bezpečnost koní i jezdců na nejvyšší úrovni,“ říkal ještě před nedělním závodem.

Jenže nastala chyba, po které už nešlo nic dělat. Jen kousek od místa pádu byl Váňův jediný svěřenec v dostihu desetiletý valach Lodgian Whistle v sedle s žokejem Ondřejem Velkem.

„Už jsem viděl Ondru dole. Naštěstí kluk je to šikovný, vrátil se do sedla a pokračoval dál. Nakonec letos udělal Velkou hlavně on,“ myslí si Váňa. Lodgian Whistle pokukoval po nejvyšších příčkách, nakonec doběhl šestý.

„Myslel jsem, že budeme do třetího místa. Bohužel se potvrdilo, že Lodgian má problém s distancí. Proto to tak dopadlo. Bylo jasné už před Havlovým skokem, že budeme rádi, když posbíráme nějaké peníze zezadu,“ popsal Váňa s vědomím, že ve finiši jeho kůň těm nejlepším jednoduše nestačil.

Jaký je váš názor na Taxisův příkop?
Překážka by měla zůstat tak, jak je.
72,6 %
Překážka je moc nebezpečná, mělo by dojít k další úpravě.
6,6 %
Překážka je moc nebezpečná, vůbec by se neměla skákat.
20,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16849 čtenářů.

Reklama