Hlavní obsah

Velká pardubická 2022 rozlosována. Pole povede nejstarší kůň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek dopoledne byla slavnostně vylosována startovní listina 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Nejslavnější český dostihový závod se poběží v neděli 9. října. Obhájce triumfu Talent poběží s číslem 14.

Foto: Tomáš Kubelka

No Time To Lose s žokejem Janem Kratochvílem při Velké pardubické v roce 2017.

Článek

Ve startovní listině je zatím patnáct koní. „Ideálně velké pole, budeme mít dost místa na skákání. Hlavně bych byl rád, aby všichni doběhli do cíle a ve finiši se ukázalo, kdo je nejlépe připraven. Jsou tam vítězové z minulých let Talent nebo No Time To Lose, překvapit rozhodně může Mr Spex," zhodnotil los žokej Josef Bartoš, který ve 132. ročníku pojede devítiletého valacha Brunch Royal.

„Patnáct koní je dobrých, ale musíme udělat vše pro to, aby jich pro příští léta měli stále dostatek, aby byli kvalitní," dodal ředitel pardubického závodiště Jaroslav Müller.

Číslo není tolik důležité

Na rozdíl od rovinových dostihů ale nejsou při těch překážkových čísla až tak podstatná. „Určitě tím nedojde k žádnému ovlivnění dostihu, protože to není ze startovních boxů. Jen mohou být důležitá, když si někdo přeje nějaké číslo, že mu přináší štěstí,"poznamenal na páteční tiskové konferenci Bartoš, trojnásobný vítěz Velké pardubické.

Druhý říjnový víkend už netrpělivé vyhlíží také organizátoři. „Jsem nesvůj. Ze čtyř let, kdy jsem v představenstvu Dostihového spolku, je to teď poprvé, co se na nás nevalí nějaká hrůza nebo neštěstí. Počasí máme objednáno, přípravy běží dobře. Tento rok je to trochu jednodušší, nemusíme řešit nic nestandardního," narážel Petr Kvaš, zástupce pořadatelské společnosti, na fakt, že i Velká pardubická se v posledních ročnících potýkala s omezeními kvůli pandemii koronaviru.

„Přípravy jsou standardní, V Pardubicích bylo hodně srážek, takže možnosti úpravy dráhy byly ztížené, ale i vzhledem k počasí a dlouhodobé údržbě můžeme říct, že dráha bude v perfektní kondici," podotkl Müller.

Vedle jedenáctiletého Talenta, v jehož sedle stejně jako loni bude Pavel Složil mladší, je ve startovní listině z minulých vítězů Velké pardubické ještě No Time To Lose. Šampion z roku 2017, kterého trénuje Josef Váňa starší, odstartuje s jedničkou.

Z původně přihlášených sedmnácti byli vyškrtnuti irský bělouš Young Dev a svěřenkyně Josefa Váni mladšího Santa Klara, která měla být jedinou klisnou v závodě.

Startovní listina Velké pardubické 2022

1No Time To Lose (13 let, stáj Paragan Horseboxes, trenér Josef Váňa st., žokej Ondřej Velek)
2Argano (8 let, Marek Šimák, trenér i žokej Martin Liška)
3Stretton (12, Nýznerov, Stanislav Popelka, britský žokej Thomas Garner)
4Imphal (9, Quartis-Zámecký Vrch, Stanislav Popelka, žokej Jarolsav Myška)
5Kaiserwalzer (9, DS Millennium, Jaroslav Brečka, irský amatér Patrick Mullins)
6Brunch Royal (9, Scuderia Aichner SRL, Josef Váňa ml., žokej Josef Bartoš)
7Mr Spex (8, Lokotrans, Luboš Urbánek, žokej Lukáš Matuský)
8Chicname de Cotte (10, Quartis-Zámecký Vrch, Pavel Vítek, francouzský žokej Ludovic Solignac)
9Dusigrosz (9, Joly, Josef Váňa st., žokej Marek Stromský)
10Dulcar de Sivola (9, DiJana Dobšice, Vendula Jirčáková, Josef Borč)
11Sacamiro (9, Jezdecký oddíl Beňov, Eva Petříková, Jakub Kocman)
12Lombargini (11, EŽ Praha, Stanislav Popelka, žokej Jan Odložil)
13Star (11, MPL Racing, žokej i trenér Jaroslav Brečka)
14Talent (11, DS Kabelkovi, Hana Kabelková, řokej Pavel Složil ml.)
15Player (10, Nýznerov, Lenka Kvapilová, žokej Marcel Novák)

Reklama

Související témata: