Hlavní obsah

Vítěz Kentucky Derby Medina Spirit uhynul po kolapsu po tréninku

Vítěz letošního Kentucky Derby Medina Spirit zkolaboval a uhynul po pondělním tréninku na dostihovém závodišti v Santa Anitě. Příčinu smrti tříletého hřebce určí pitva. Svěřenec trenéra Boba Bafferta měl po květnovém triumfu v prvním dostihu americké Trojkoruny pozitivní dopingový test a šetření případu stále nebylo uzavřeno.

Foto: Jamie Rhodes, Reuters

Vítěz letošního Kentucky Derby Medina Spirit zkolaboval a uhynul po pondělním tréninku

Článek

Hnědák Medina Spirit absolvoval v Santa Anitě teprve druhý trénink od Breeders' Cup Classic, v němž před měsícem obsadil druhé místo. Podle Bafferta kůň utrpěl srdeční infarkt.

"Naše celá stáj je touto událostí zničená. Medina Spirit byl skvělý šampion, byl součástí naší rodiny a každý ho miloval, jeho ztráta nás hluboce zarmoutila," uvedl Baffert v oficiálním prohlášení.

Kůň měl po Derby pozitivní test na steroid betamethason, jehož užití je legální k léčbě kožních problémů, nesmí však být použit v den dostihů. Baffertův právní zástupce minulý týden oznámil, že testy newyorské laboratoře potvrdily, že steroidy nebyly hřebci podány injekčně.

Dostihová komise v Kentucky ale ještě konečný verdikt v kauze nevynesla. Ve hře tak stále je dodatečná diskvalifikace.

Medina Spirit, jehož majitelem je saúdskoarabský podnikatel Amr Zedan, vyhrál pět ze svých deseti dostihových startů v kariéře. Podle serveru Equibase vydělal 3,545.200 dolarů.

Reklama