Hlavní obsah

Vítěz Velké pardubické Theophilos si poranil šlachu a s dostihy skončil

Vítěz Velké pardubické z roku 2019 Theophilos si při tréninku poranil šlachu a s dostihy skončil. Dvanáctiletý hnědák se chystal na účast v letošní Velké pardubické, ale z ní už sešlo. Místo toho ho čeká důchod. Informoval o tom web iSport.cz, jehož dostihový klub prostřednictvím syndikátu fanoušků koně vlastní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěz dostihového 129. ročníku závodu Velká pardubická žokej Josef Bartoš a kůň Theophilos.

Článek

V neděli Theophilos dvakrát vyběhl na pověstný kopec nad západočeskou Chyší, kde sídlí vyhlášená stáj Josefa Váni. To byl jeho poslední tvrdý trénink. "Po té nedělní práci se zdálo, že je všechno v pořádku. V pondělí ráno se mi to už moc nezdálo. Když bylo podezření, tak jsme zavolali veterináře se sonem, ten zjistil, že má prasklých pár vláken. Rozhodli jsme se, že nebudeme riskovat zdraví koně a jezdce. Aby se uprostřed dostihu nestal malér, že praskne šlacha," uvedl Váňa.

Pro Theophila, který před třemi lety vyhrál nejslavnější český překážkový dostih s žokejem Josefem Bartošem, znamená zranění konec závodní kariéry. "Nekulhá, ale paní Váňová ho nechtěla trápit. I za to, že nám vyhrál Velkou pardubickou. Ještě mi vyčítá, že jsem ho letos honil, starého dědka. Je to definitivní," uvedl Váňa, který Velkou pardubickou osmkrát vyhrál jako žokej.

Theophilos v kariéře vyhrál sedm překážkových dostihů. Naposledy triumfoval v červenci 2020 při kvalifikaci na Velkou pardubickou. Při Velké skončil před dvěma lety devátý a loni po pádu závod nedokončil. "Zůstane v srdci jako vítěz Velké pardubické, zrovna jako Vronsky a všichni ostatní, kteří Velkou vyhráli. O všechny jsme byli schopni postarat se do důchodu. Vronsky se dožil třiceti. I Theophilos půjde na důchod do dobrých rukou," dodal Váňa.

Letošní Velká pardubická se uskuteční v neděli 9. října. Přihlášky se uzavírají dnes, slavnostní losování startovních čísel bude v pátek 30. září.

Reklama

Související témata: