Hlavní obsah

Sportovec roku ve stínu tragické střelby. Ze záznamu a bez Vondroušové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Má to být oslava českého sportu, připomenutí jeho úspěchů, kterých ani v letošním roce nebylo málo. Jenže tragická střelba na pražské Filozofické fakultě UK odsunula sport na druhou kolej, což se promítne i do podoby vyhlášení Sportovce roku 2023. Nezúčastní se ho největší favoritka, tenistka Markéta Vondroušová.

Foto: Profimedia.cz

Svíčky za oběti tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

Článek

V pražském hotelu Hilton už během tiskové konference běžely místo obvyklého sportovního kanálu záběry z kontinuálního vysílání ČT24. Sportovci se u obrazovek zastavovali a bylo znát, jak se jich tragédie dotkla.

Nejblíže k fakultě má mistr světa v plážovém volejbale Ondřej Perušič, jenž na FF UK studuje historii… „Je to připomínka, že jsou daleko důležitější věci než sport,“ vyprávěl pár hodin před vyhlášením, při němž s parťákem Davidem Schweinerem patřil mezi favority.

„Upřímně řečeno mi nepřijde vhodné, abych tady slavil naše umístění, když spousta mých kolegů, spolužáků a kamarádů má za sebou tuhle tragickou událost, mnohé stála život. Nejsem si jistý, jestli je vůbec vhodné akci pořádat za těchto okolností, ale uvědomuji si, že má spoustu dalších rozměrů,“ vyprávěl Perušič.

Pořadatelé ankety z Klubu sportovních novinářů s Českou televizí řešili, jak s vyhlášením naložit. Do programu zařadili minutu ticha, upravili scénář a místo přímého přenosu se natáčelo jen na záznam, který bude odvysílán 1. ledna od 22.10 na ČT Sport.

„Je logické, že není nálada na to, aby se slavilo, to by určitě nebylo vhodné. Bude probíhat tiskovka vlády, prezidenta, ta pozornost je upřena jinam. Zároveň výsledky nejde vyhlásit až za týden,“ vysvětloval šéfredaktor sportu ČT a zároveň předseda Klubu sportovních novinářů Michal Dusík.

Všichni myslí na oběti

Sportovci s tímto krokem jednoznačně souhlasili. „To je férové. Je to ta poslední věc, na kterou by teď český národ myslel. Všichni jsou v myšlenkách s oběťmi,“ hlesl oštěpař Jakub Vadlejch.

„Zrovna jsem jel pro syna do školky a slyšel, co se stalo. Polil mě pot. Když o tom slyšíte v zahraničí, říkáte si, že to se u nás nestane. A je to tady,“ oklepal se vodní slalomář Jiří Prskavec.

Markéta Vondroušová, označovaná za největší favoritku ankety, se rozhodla se vyhlášení nezúčastnit. „Já tu tragédii zaznamenala po příjezdu sem na hotel. Chápu, že rušit vyhlášení je těžké, když je s tím tolik příprav. Ale je to něco šíleného, co se děje,“ popisovala na tiskové konferenci.

O pár desítek minut později vzkázala: „S ohledem na dnešní tragickou událost, která mnou otřásla, se nezúčastním vyhlášení výsledků ankety.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.