Hlavní obsah

Závěr Pražského baseballového týdne poznamenal déšť, Češi skončili třetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Závěr Pražského baseballového týdne poznamenal déšť a česká reprezentace bez odehrání posledních dvou zápasů obsadila konečné třetí místo. Hřiště Eagles v Krči bylo dopoledne pod vodou, proto Češi nemohli nastoupit k semifinále proti týmu Hakusoh Globetrotter. Turnaj skončil v sobotu těsně před půlnocí vítězstvím týmu Hakusoh Globetrotters. Organizátoři museli zrušit plánovaná semifinále i zápasy o umístění.

Foto: baseball.cz, Jakub Pláteník

V sobotu těsně před půlnocí skončil 41. ročník Pražského baseballového týdne vítězstvím týmu Hakusoh Globetrotters.

Článek

Špatné počasí poznamenalo už páteční poslední utkání Čechů proti Španělsku, které bylo ukončeno v sedmé směně výhrou Španělů 3:2. Domácí reprezentace za nimi skončila ve skupině druhá.

V sobotu měli čeští reprezentanti původně odehrát dva zápasy. Nejdříve dopoledne semifinále proti Hakusoh Globetrotters a dle výsledku duelu pak finále, případně zápas o bronz. Nakonec bylo ale proti počasí a pro národní tým turnaj skončil, aniž by odehrál v sobotu alespoň jeden duel.

O pořadí tak rozhodly výkony ve skupinách a Češi se umístili na konečném třetím místě. Ačkoliv ambice mají na domácím šampionátu vždy nejvyšší, počasí bylo proti. Naposledy česká reprezentace vyhrála celý Pražský baseballový týden v roce 2015. „Je takové rčení: Co nemůžeme změnit, tím se nezabýváme," poznamenal manažer reprezentace Pavel Chadim. „Čekali jsme, jaké bude rozuzlení. Je to tak i na jiných turnajích."

Foto: baseball.cz

Zleva trenér reprezentace Pavel Chadim a Eric Sogard v dresu národního týmu na velvyslanectví České republiky ve Washingtonu.

„Chtěl bych poděkovat všem organizátorům, rozhodčím a všem lidem, kteří se na tom podíleli. Je neuvěřitelné v téhle době, v takovém počasí, tak krásný turnaj pro nás udělat. Byli jsme nadšeni ze soupeřů," vyzdvihuje Chadim.

"Řekové a Španělé splnili naše očekávaní. Kdyby nepršelo, tak bychom byli maximálně spokojeni. Hned první nadhazovač Řeků házel rychlostí přes 145 km/hod. Další dva přes 140. Španělé zase ukázali výborné technické nadhozy. Půl zápasu s Američany také výborný nadhazovač. Takže dva a půl zápasu ze tří jsem spokojený. Kdybychom hráli čtyři nebo pět zápasů, byl bych maximálně spokojen," hodnotí Chadim letošní Pražský baseballový týden.

Baseballisté Sokola Hluboká šli z Alšovy jihočeské galerie rovnou na tréninkVideo: Sokol Hluboká

Nový lodivod národního týmu také prozradil, na čem musí ještě tým zapracovat do září, kdy se rozehraje kvalifikace na World Baseball Classic. „Je toho strašně moc. Ještě stoprocentně nevíme, jaký tým budeme mít. Máme šest lidí ve Spojených státech, osm nemocných hráčů a nejméně půlka týmu tady nebyla. Naší největší slabinou bylo stahování bodů."

Ve finále, jehož začátek byl několikrát kvůli dešti odložen, se utkali obhájci titulu ze Španělska a Hakusoh Globetrotters. V zápase hraném na sedm směn byli nakonec úspěšnější hráči z evropských baseballových soutěžích, kteří využili všech chyb soupeře a vyhráli 6:1. V dresu vítězů bylo také několik hráčů z české extraligy.

V týmu vítězů zůstaly také dvě individuální ceny. Trofej pro nejužitečnějšího hráče obdržel Peter Saldana, pro nejlepšího nadhazovače Ethan Skuija, který odházel ve finále 4 směny. Nejlepším pálkařem se pak stal Španěl Wander Encarnación.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.