Hlavní obsah

Zemřel olympionik Pavlásek. Medaile mu v Mnichově unikla, zblízka sledoval teroristy

Zemřel bývalý vzpěrač Petr Pavlásek, účastník dramatických momentů na olympijských hrách, silák, který jako první Čech překonával kdysi magické hranice světa kolem činky. V poslední lednový den by mu bylo 76 let. Zprávu o jeho úmrtí na počátku tohoto roku přinesl web vzpěračského svazu.

Foto: www.vzpirani.cz

Petr Pavlásek v dobách své závodní kariéry.

Článek
Fotogalerie

Kdysi začínal s atletikou, v osmnácti po zraněních a problémech se speciálním tréninkem přešel ke vzpírání. Svými nejlepšími výsledky zasáhl do 60. a 70. let minulého století, Jako první v Československu zdvihl 200 kilogramů v nadhozu, 500 kg v trojboji a 400 kg ve dvojboji.

Na hry do Mexika v roce 1968 se ještě nepodíval, v Mnichově o čtyři roky později už mohl útočit na medaili v nejtěžší kategorii, skončil ale šestý.

Drama zažíval mimo vzpěračskou halu, v olympijské vesnici, kde došlo k teroristickému útoku, při němž palestinští radikálové zabili několik členů izraelské výpravy.

Doslova před očima měl Pavlásek zakuklené útočníky. „My se na teroristy dívali, chodili po té pavlači, na hlavách měli punčochy," citoval z Pavláskových vzpomínek web ceskobudeovicky.denik.cz.

Opakovaně sbíral domácí tituly a rekordy. Pod stupni vítězů, mnohdy smolně, ale končil na dalších vrcholných událostech - MS i ME. V Montrealu 1976 završil své olympijské účinkování diskvalifikací. Záhy ukončil kariéru, působil jako funkcionář. Pracoval i na městském úřadě ve svém rodném Týně nad Vltavou, kde také prožíval důchodová léta.

Reklama

Související témata:
Palestinci