Hlavní obsah

Čeští paralympionici chtějí v Pekingu napodobit úspěšné minulé hry

PRAHA

S cílem obhájit celkové 12. místo v hodnocení národů z Atén, kde získali celkem 31 medailí, míří čeští handicapovaní sportovci na XIII. letní paralympijské hry do Pekingu. Drtivá většina českého paralympijského týmu (ČPT) se ve čtvrtek sešla v pražském hotelu Praha a v pátek vyrazí 56 sportovců a 28 členů doprovodu do Číny bojovat o cenné kovy.

Foto: Team FIAT Smažík

Mezi největší opory paralympijského týmu patří cyklista Jiří Ježek

Článek

K největším oporám ČPT by měli v Pekingu patřit cyklisté Jiří Ježek, Jiří Bouška a Tomáš Kvasnička, atleti Radim Běleš, Eva Berná, Jana Fesslová, Martina Kniezková, Roman Musil a Martin Němec; v plavání Běla Hlaváčková a Jan Povýšil, ve stolním tenisu Ivan Karabec, Michala La Bourdonnaye a Michal Stefanu, v lukostřelbě zejména David Drahonínský a družstvo žen Markéta Sidková, Lenka Kuncová a Miroslava Černá.

Největší zastoupení mají v týmu atleti, kterých je celkem pětadvacet. Následují reprezentanti v cyklistice (8), plavání (7), lukostřelbě a stolním tenisu (6), a boccie (2). Vůbec poprvé bude mít český tým na paralympiádě po jednom závodníkovi ve vzpírání a sportovní střelbě. Celkem bude v Pekingu patnáct českých sportovců, kteří na posledních hrách v Aténách získali alespoň jednu medaili.

Plavkyně Hlaváčková věří v úspěch zlatého přelivu

Jedním z nich byl i cyklista Jiří Ježek, který před čtyřmi lety vybojoval zlatou a stříbrnou medaili a bude patřit k hlavním favoritům i letos. "Připravoval jsem se pečlivě. Příprava byla letos díky všem partnerům asi nejlepší, co jsem kdy měl. Vidina dalšího možného úspěchu mne hnala dopředu," řekl Ježek na čtvrteční tiskové konferenci v Praze.

Na medaili by měla útočit i plavkyně Běla Hlaváčková, která se na paralympijské zápolení vyzbrojila účesem vyzdobeným zlatými a červenými pruhy. Ostatně se stejným přelivem nedávno překonala v Argentině světový rekord. "Snad mi to pomůže, abych ten rekord znovu posunula," přeje si Hlaváčková, jež vidí největší konkurenci je v kraulových disciplínách. "Tam asi nebude moc šancí. Celkově bych byla spokojena s jednou medaií," dodala skromně.

Vlajkonoškou bude lukostřelkyně Sidková

Nejnabitější program budou mít cyklisté Jiří Ježek, Jiří Bouška a Tomáš Kvasnička, a dva plavci Martin Štěpánek a Jan Povýšil - nastoupí k pěti startům. Vlajkonoškou české výpravy bude při zahajovacím ceremoniálu lukostřelkyně Markéta Sidková, která také kandiduje do Rady sportovců IPC, poradního orgánu Mezinárodního paralympijského výboru.

XIII. letní paralympijské hry se v Pekingu uskuteční ve dnech 6. – 17. září 2008. Zúčastní se jich na čtyři tisíce sportovců ze 135 zemí světa ve třech hlavních skupinách postižení: tělesném (nejčastěji poúrazové stavy), spastickém (centrální poruchy hybnosti) a zrakovém. Na programu her je 20 sportů a 471 sad medailí. Čeští reprezentanti nastoupí ke 110 startům v osmi sportech.

Reklama