Hlavní obsah

Náš postoj byl jasný, na jiných kontinentech to tak nebylo, říká o startu Rusů šéf českých paralympioniků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní olympijský výbor si s verdiktem o účasti Rusů a Bělorusů na OH dává na čas. Padne už příští týden v Bombaji? To je zatím s otazníkem. Paralympionici už ale mají jasno, pod neutrální vlajkou se v Paříži představí. Průběh jednání a hlasování v Manámě popsal pro Sport.cz předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora.

Foto: Český paralympijský výbor

Předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora

Článek

Očekával jste, že Mezinárodní paralympijský výbor dá sportovcům z Ruska a Běloruska zelenou?

Nejprve bych popsal tu proceduru. Hlasovalo se o pozastavení práv Ruska a Běloruska v první variantě v kompletní podobě bez možnosti účasti na hrách. Ten návrh neprošel. Pak se hlasovalo o pozastavení práv s možností startu pod neutrální vlajkou v individuálních sportech. Doufal jsem, že projde první varianta, ale asi o pět hlasů byla zamítnuta. Evropské paralympijské výbory hlasovaly jednotně pro kompletní pozastavení, náš postoj byl jasný, ale na jiných kontinentech to tak nebylo.

Hodně se toto téma v bahrajnské metropoli řešilo i v zákulisí?

Samozřejmě se to v kuloárech probíralo, aktivně vystupoval i prezident Ukrajinského paralympijského výboru. Scházeli jsme se také v rámci kontinentů, kde probíhaly debaty a tam už jsem tušil, že nebude snadné, aby návrh prošel.

Za jakých podmínek tedy ruští a běloruští paralympionici budou smět v Paříži startovat?

Ta pravidla jsou podobná jako u doporučení Mezinárodního olympijského výboru, ale rozdíl je v tom, že Mezinárodní paralympijský výbor přímo řídí pět sportů včetně atletiky či plavání. Pro ně ta pravidla platí, jinde je to na sportovních federacích. Ale pořád se ti sportovci musejí kvalifikovat, což není snadné, protože kvalifikace už někde probíhají.

Rusové patřili v minulosti k nejúspěšnějším zemím na paralympijských hrách, pokud zrovna nebyli v trestu za dopingové prohřešky. Po válkách navíc obecně paralympioniků přibývá…

Je pravda, že se váleční veteráni účastní her, ale odehrává se to v delším horizontu, nečekám, že by teď někdo z války za třičtvrtě roku závodil, i když vyloučit se to nedá.

V Bahrajnu se probíraly i přípravy paralympijských her v Paříži. Je něco, z čeho máte obavy?

Proběhla tam prezentace, i my už měli v Paříži své zástupce. Sportoviště vypadají hezky, přijde mi, že každou olympiádu a paralympiádu se snaží dělat ještě pompézněji. Blíže asi hry dlouho nebudou, doprava tak vyjde levněji, na druhou stranu bydlení a služby jsou drahé. Jestli někde vidím možný zádrhel, tak ve stávkách a aktivních odborech třeba směrem k dopravě. Organizátoři i vláda mají s nimi dohodu, že během olympiády a paralympiády se stávkovat nebude, ale kdo ví…

V Tokiu startovalo 28 českých paralympioniků, kolik jich čekáte v Paříži?

Zatím máme asi devět kvót, přáli bychom si, aby jich bylo více než dvacet.

Reklama

Související témata: