Hlavní obsah

Ruští a běloruští sportovci budou mít náhradní soutěž za paralympiádu

Ruští a běloruští handicapovaní sportovci budou mít od pátku 18. do pondělí 21. března náhradní soutěž za paralympijské hry, z níž byli kvůli okupaci Ukrajiny vyloučeni. Akce se uskuteční v sibiřském středisku Chanty-Mansijsk a závodit se bude v šesti sportech - běžeckém a alpském lyžování, biatlonu, curlingu, snowboardingu a ledním hokeji.

Foto: Handout, Reuters

Slavnostní zakončení paralympiády.

Článek

Pořadatelé pro sportovce vypsali odměny čtyři miliony rublů za zlato, dva a půl milionu za stříbro a 1,7 milionu rublů za bronz. Kurz ruské měny ale v poslední době rychle padá kvůli dopadu sankcí na Rusko. Nejvyšší prémii aktuálně v přepočtu odpovídá necelých 700 000 korun. Finanční odměny by měli dostat také trenéři a členové realizačních týmů.

Ruští a běloruští sportovci na paralympijské hry do Pekingu přiletěli. Rusové tam měli závodit v neutrálních barvách kvůli trestu za doping. Mezinárodní paralympijský výbor dva dny před začátkem soutěží rozhodl, že jako neutrální budou závodit i běloruští sportovci, jejichž vláda ruský útok na Ukrajinu podporuje. Po vlně kritiky a kvůli hrozbě bojkotu soutěží ze strany ostatních výprav o den později ruské a běloruské sportovce vyloučil úplně. Ti se tak na akci, která začala 4. března a skončila v neděli, nepředstavili.

Reklama

Související témata: