Hlavní obsah

Byl Maradona nejlepším fotbalistou všech dob? Nebyl!

Verdikt vyzněl jednoznačně. Přesně 34 360 čtenářů hlasovalo v uplynulém týdnu v naší anketě, v níž jsme hledali odpověď na otázku, zda byl argentinský fotbalový bůh Diego Maradona nejlepším fotbalistou všech dob. Odpověď zní jednoznačně: Nebyl. Pro Maradonu totiž v anketě hlasovalo jen lehce přes pět tisíc čtenářů Sport.cz.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Fotbalové legendy - Brazilec Pelé a Argentinec Diego Maradona. Druhý jmenovaný, jeden z nejlepších fotbalistů historie, necelý měsíc po šedesátých narozeninách zemřel.

Článek

Nad smrtí Maradony, který zemřel minulou středu v Buenos Aires pár dnů po šedesátých narozeninách na selhání srdce, truchlila a truchlí jeho rodná Argentina i celý svět. Fotbalový génius, ale i podvodný Diego toho dokázal během hráčské kariéry spoustu.

S reprezentací své země se stal nejprve v Japonsku mistrem světa týmů do 20 let a poté na šampionátu v Mexiku 1986 i šampionem celé planety. Však byl také na obou zmiňovaných mistrovstvích korunován za nejlepšího z nejlepších a získal Zlatý míč určený nejlepšímu plejerovi.

O čtyři roky později dovedl Argentinu na šampionátu v Itálii až do finále, kde se musel ovšem spokojit po prohře se Spolkovou republikou Německo „jen" se stříbrnými piedestalem a sám pak pouze s Bronzovým míčem.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Neapolská radnice vyhlásila kvůli úmrtí Maradony den smutku a rozhodla se po něm pojmenovat stadion.

To jen pro připomenutí a na okraj všech triumfů a individuálních poct, které získal a jimiž byl oceněn. Už za svého života byl prohlášen za nejlepšího fotbalistu všech dob. To když v roce 2000 vyhlásila FIFA anketu, v níž hledala nejlepšího hráče století.

Zatímco fotbaloví odborníci z řad trenérů, expertů, bývalých hráčů i novinářů zvolili brazilského fotbalového krále Pelého, fanoušci z celého světa dali přednost Maradonovi.

"Jak se říká a je zřejmě pravdou, Brazílie by i bez Pelého MS vyhrála, kdežto Argentina bez Maradony nikdy. Stalo se jen jednou, že by dovedl k titulu tým jeden jediný hráč, a bez něj by to byla naprostá utopie, a to v roce 86. Takže nejlepší fotbalista historie," napsal v diskusi k naší anketě Jakub Janoušek.

Pochopitelně, každá anketa je především hrou, neboť se mnohdy srovnává nesrovnatelné. Třeba fotbal v šedesátých či sedmdesátých letech minulého století za nadvlády Brazílie a Pelého a fotbal v éře Maradony. Plejeři v dobách, kdy po trávnících pobíhali Leonidas, Meazza, Bican, Kubala, Puskás či Matthews a kdy na nich excelují Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, Ibrahimovič a další velikáni. Kdy se srovnávají brankáři, obránci, špílmachři a dirigenti a s nimi fotbaloví snajpři strhávající na sebe pozornost góly, které nastříleli, a střeleckými rekordy, které překonávají.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lionel Messi z Barcelony během utkání základní skupiny Ligy mistrů na Slavii.

„Jsem přesvědčen, že třeba právě Maradona by se prosadil a byl nejlepší i v dnešní době. On měl prostě všechno. Míčovou techniku, předvídavost, myšlení, vůdčí schopnosti, obrovské zrychlení na prvních třech čtyřech metrech. Jemu postačila levačka na to, k čemu by jiní hráči potřebovali čtyři nohy," je přesvědčen Petr Rada, který si v roce 1982 při reprezentačním debutu proti božskému Diegovi zahrál a jako trenér ví, co obnáší a vyžaduje současný fotbal.

Čtenáři v naší anketě byli ovšem jiného názoru. Maradona největším fotbalovým velikánem podle jejich mínění nebyl. Stejně jako fotbaloví experti ve zmiňované anketě FIFA v roce 2000 dali jednoznačně přednost Pelému.

TOP PĚTICE V ANKETĚ SPORT.CZ (% hlasujících)
Pelé (Brazílie)41,8
Josef Bican (Rakousko, Československo)16,3
Diego Maradona (Argentina)14,6
Lionel Messi (Argentina)11,3
Cristiano Ronaldo (Portugalsko)7,7
V anketě celkem hlasovalo 34 360 čtenářů.

A výš než Maradona skončil v jejich hlasování i legendární český kanonýr Josef Bican.

Foto: slavia.cz

Pozor, pálí legendární kanonýr Pepi Bican!

„Pro mě je jednoznačně nejlepším fotbalistou všech dob Josef Bican. Když dal Pelé svůj 1000. gól, byla z toho obrovská sláva. Pepi jich nastřílel 5x tolik. A že hrál v rakouské a následně československé lize? No a co, ve 30. letech byly obě země ve fotbale světovou špičkou. Upřímně si myslím, že nebýt úřednického šlendriánu, kvůli kterému se nestihlo včasné vyřízení čs. občanství pro Bicana, mohli jsme z MS 1938 přivézt minimálně nějakou medaili - klidně i zlatou. V ten samý rok Slavia s Bicanem suverénně ovládla Středoevropský pohár, což byla nejprestižnější evropská soutěž (Inter Milán, který se tehdy jmenoval Ambrosiana, porazila v semifinále 9:0)... Zná někdo z vás hráče, který by mohl v té době Bicanovi aspoň trochu konkurovat? Možná dva výjimeční brankáři: Plánička, o trochu míň rakouský Hidden... Takže moje pořadí: 1. Bican, 2. Pelé, 3. Messi," uvedl třeba v diskusi k anketě Mikuláš Jakub Štěpánek.

Bylo vůbec zajímavé pročítat diskusi a debatu pod anketou. I s výčitkami a připomenutím velikánů, které jsme v našem výčtu neuvedli a kteří hlasujícím chyběli.

Třeba Argentinec Kempes, německý bombarďák Gerd Müller, ale hlavně Brazilce Ronaldo de Assis Moreira známý pod přezdívkou Ronaldinho, jenž svým fotbalovým kumštem podmanil spoustu fanoušků.

Foto: Sport.cz

Věčný úsměv na tváři Ronaldinha.

„Možná nebyl úplně ten nejlepší, ale rozhodně přitáhl k fotbalu neskutečné množství lidí, jeho hra byla z jiného světa a přitom měl pořád pusu od ucha k uchu. Pro mě je jednička on a minimálně do první pětky patří!" napsal Jiří Trchalík na adresu fotbalového hračičky, který se stal s Brazílií mistrem světa v roce 2002, ovládl s ní jihoamerický šampionát, s Barcelonou vyhrál dvakrát španělský titul a Ligu mistrů k tomu, v Itálii slavil ligový primát s AC Milán a se stal idolem minimálně jedné fotbalové generace, jako je jím v dnešní době Messi, Ronaldo, Ibrahimovič a spol.

Kdo je podle vás nejlepším fotbalistou světa všech dob?
Pelé (Brazílie)
41,7 %
Diego Maradona (Argentina)
14,6 %
Johan Cruyff (Nizozemsko)
1,2 %
Franz Beckenbauer (Německo)
0,4 %
Alfredo Di Stéfano (Argentina, Španělsko, Kolumbie)
0,2 %
Ferenc Puskás (Maďarsko, Španělsko)
0,3 %
Michel Platini (Francie)
0,3 %
Garrincha (Brazílie)
0,2 %
Eusébio (Portugalsko)
0,3 %
Ladislav Kubala (Maďarsko, Československo, Španělsko)
0,2 %
Josef Bican (Rakousko, Československo)
16,4 %
Bobby Charlton (Anglie)
0,2 %
Stanley Matthews (Anglie)
0,1 %
Uwe Seeler (Německo)
0,1 %
Zico (Brazílie)
0,2 %
Zinedine Zidane (Francie)
1,4 %
Marco van Basten (Nizozemsko)
0,4 %
Lev Jašin (SSSR)
0,2 %
Dino Zoff (Itálie)
0,1 %
Giuseppe Meazza (Itálie)
0,1 %
George Best (Severní Irsko)
0,4 %
Lionel Messi (Argentina)
11,3 %
Cristiano Ronaldo (Portugalsko)
7,7 %
někdo další
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34505 čtenářů.

Reklama