Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Konec dortmundského snění, peruánský veterán Pizarro nasměroval Bayern k sedmému titulu v řadě

Brémy/Praha

Dortmund vystřízlivěl ze snění, že by mohl sesadit mnichovský Bayern z trůnu a poprvé od roku 2012 zase vyhrát bundesligu. Šance, která se mu nabídla v minulém kole, kdy obhájce titulu jen remizoval v Norimberku, se tentokrát neopakovala. Mnichovský celek utkání s posledním Hannoverem zvládl a míří za sedmým titulem v řadě. „Opravdu, konec snění. Matematicky sice ještě není nic hotovo, ale Bayern má nyní skvělou výchozí pozici,“ uznal ostatně i sportovní ředitel Dortmundu Michael Zorc.

Sestřih utkání 32. kola Bundesligy Bayern Mnichov - HannoverVideo: DIGI Sport

 
Článek

Jeho Borussia totiž v Brémách jen remizovala, takže dvě kola před koncem ztrácí na obhájce titulu čtyři body. A pro Bayern navíc mluví i bilance vzájemných zápasů s Borussií a výrazně lepší skóre.

Dortmund se o možnost bojovat s Bayernem o titul až do konce bundesligy připravil sám. V Brémách vedl v nedělním střetnutí ještě v 70. minutě 2:0, jenže po chybě brankáře Bürkiho a nechytatelné ráně Pizarra bral nakonec jen bod.

Peruánský kanonýr Claudio Pizarro tak překonal svůj vlastní rekordní zápis v bundesligových statistikách. Trefil se totiž v den, kdy mu bylo 40 let a 213 dnů, takže je vůbec nejstarším hráčem, který dal v nejvyšší německé fotbalové soutěži gól. Dortmund jím připravil o vítězství, Bayernu naopak přihrál sedmý titul v řadě.

Jen mimochodem - právě s Bayernem získal nestárnoucí Peruánec v minulosti šest bundesligových primátů.

BAYERN MNICHOV - HANNOVER 3:1 - Zápas s posledním týmem tabulky Bayern zvládl a podle očekávání získal tři body. „Dobře jsme sice začali, ale gól jsme nedali, a naopak jsme inkasovali," povzdechl si trenér hostů Thomas Doll. K brance Lewandowského přidal ještě do přestávky Goretzka druhou, ale Hannover pořád zlobil. Zvláště, když střídající Brazilec Jonathas z penalty snížil na 1:2. Čtyři minuty nato se však nechal po druhé žluté kartě vyloučit a v deseti už hosté neměli síly, aby se Bayernu vzepřeli. „Splnili jsme domácí úkol a pak jen čekali, jak zareaguje Borussia," hodnotil výhru s nadhledem domácí trenér Niko Kovač.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Franck Ribéry z Bayernu se raduje z gólu proti Hannoveru.

BRÉMY - DORTMUND 2:2 - Ještě dvacet minut před koncem vedla Borussia dvoubrankovým rozdílem, v závěru ale zkolabovala, takže po remíze se jí vidina titulu zřejmě definitivně rozplynula. „Přitom jsme za stavu 2:0 měli šance, abychom přidali další góly," povzdechl si trenér hostů Lucien Favre a skládal tím poklonu i českému brankáři Pavlenkovi ve službách Werderu. Ten chytal skutečně skvěle a několik velkých šancí hostů zlikvidoval. Zmařil příležitosti Götzeho, Delaneyho i třeba Alcácera. Zato jeho protějšek v bráně Dortmundu Bürki neměl svůj den. Lehká střela domácího Möhwalda zpoza velkého vápna mu prošla do sítě mezi rukama a nohama, pět minut poté veterán Pizarro vyrovnal. „Když chcete titul, nesmíte dělat takové chyby," pragmaticky poznamenal sportovní ředitel Dortmundu Michael Zorc.

Sestřih utkání 32. kola Bundesligy Brémy - DortmundVideo: DIGI Sport

MOHUČ - LIPSKO 3:3 - Jubilejní stý zápas na bundesligové scéně fotbalistům Lipska příliš nevyšel. V Mohuči vedli dvakrát dvougólovým rozdílem, ale nakonec výhru neudrželi a po šesti vítězstvích v řadě se museli spokojit jen s remízou. Přišli tak o možnost stáhnout manko na druhý Dortmund na dva body, třetí příčku a tím i účast v novém ročníku Ligy mistrů však mají jistou. „Zatímco s hrou jsem byl spokojen, s výsledek nikoli. Měli jsme minimálně pět šest šancí, z nichž jsme mohli dát gól," glosoval duel kouč hostů Rolf Ragnick, zatímco domácí Sandro Schwarz zářil. „Za stavu 1:3 jsme předvedli obrovský návrat zpět do zápasu, takže jsem na svůj tým opravdu hrdý. Pomohli nám i diváci, protože i z nich sršela spousta energie."

Sestřih utkání 32. kola Bundesligy Mohuč - LipskoVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

LEVERKUSEN - FRANKFURT 6:1 - V souboji dvou aspirantů o účast v Lize mistrů dostal čtvrtý Frankfurt tvrdé k.o. „A pořádnou facku k tomu. Byl to pro nás černý den," povzdechl si kouč hostů Adi Hütter, který dost dobře nemohl pochopit chyby, jichž se jeho svěřenci dopouštěli. Domácí vedli už po třinácti minutách o dva góly, pak sice Kostič snížil, ale ještě do přestávky rozpoutal Leverkusen kanonádu a nasázel semifinalistovi Evropské ligy další čtyři branky. „V souboji s přímým konkurentem šlo o strašně důležitou výhru, která nám navíc dodá do posledních dvou kol spoustu energie," liboval si domácí trenér Peter Bosz, jehož svěřenci se už na Frankfurt bodově dotáhli.

Sestřih utkání 32. kola Bundesligy Leverkusen - FrankfurtVideo: DIGI Sport

SCHALKE - AUGSBURG 0:0 - Nizozemský trenér Huub Stevens svou záchranářskou misi v Gelsenkirchenu splnil. Díky bezbrankové remíze se Schalke v bundeslize, kterou hraje nepřetržitě od roku 1991, zachránilo. „Po taktické stránce jsme utkání zvládli, jen škoda, že jsme nedali alespoň jeden gól. Nějaké šance jsme měli, ale scházelo nám štěstí. Podstatné ale je, že jsme ligu zachránili, i když to nebyla snadná práce," kvitoval Stevens, že dvě kola před koncem má jeho tým sedmibodový náskok na šestnáctou příčku, takže mu už ani baráž nehrozí.

Sestřih utkání 32. kola Bundesligy Schalke - AugsburgVideo: DIGI Sport

FREIBURG - DÜSSELDORF 1:1 - Už před utkáním se domácím obrovsky ulevilo. Dozvěděl se, že šestnáctý Stuttgart prohrál v Berlíně s Herthou, čímž byl sestupový rébus vyřešen. Freiburg se baráži vyhne... A protože i hosté měli už delší dobu záchranu jistou, odvíjel se vzájemný duel v pohodové poloze a skončil remízou, kterou braly oba týmy. „Pro nás byla před sezonou důležitá záchrana a ta se povedla," netajil spokojenost i hostující kouč Friedhelm Funkel, který už koučoval 794. zápas a je momentálně nejzkušenějším trenérem v bundeslize.

Sestřih utkání 32. kola Bundesligy Freiburg - DüsseldorfVideo: DIGI Sport

HERTHA BERLÍN - STUTTGART 3:1 - Domácí Hertě jde už jen o to, aby dohrála ligu se ctí, což se se jí v zápase se Stuttgartem povedlo. V samém závěru první půle dala dva góly a pak už v pohodě další průběh střetnutí kontrolovala. Stuttgart na zvrat neměl, takže se musí dál třást... Zatím sice figuruje na šestnácté příčce, která znamená účast v baráži, vyhráno však ještě nemá. Dvě kola před koncem má totiž předposlední Norimberk pořád šanci ho předstihnout. „Nečekali jsme, že po vítězství nad Mönchengladbachem v minulém kole proletíme závěrečnými koly se samými výhrami, ale v bodový zisk jsme přece jen doufali," posteskl si trenér Stuttgartu Nico Willig.

Sestřih utkání 32. kola Bundesligy Hertha Berlín - StuttgartVideo: DIGI Sport

MÖNCHENGLADBACH - HOFFENHEIM 2:2 - Domácí si zkomplikovali tažení za Ligou mistrů, neboť remíza je pro ně málo. Přitom bod zachraňovali na poslední chvíli. Hoffenheim se ujal vedení gólem Kadeřábka ve 33. minutě, domácí dvacet minutě před koncem zásluhou Gintera vyrovnali, ale Amiri dostal hosty zase do vedení. Šest minut před koncem ale Borussii spasil vyrovnávací trefou Drmič. „Nejsme v takové formě, jako v první polovině sezony, tentokrát jsme hráli ve druhé půli hodně špatně," přiznával trenér Dieter Hecking.

Sestřih utkání 32. kola Bundesligy Mönchengladbach - HoffenheimVideo: DIGI Sport

WOLFSBURG - NORIMBERK 2:0 - Hostům se záchrana v bundeslize vzdálila. Po prohře s Vlky ztrácejí na šestnáctý Stuttgart pět bodů, takže dvě kola před koncem už je pro ně i únik do baráže víceméně teorií. „V prvních dvacet minutách jsme přitom měli tři velké šance, ale nebylo z nich nic. Přijeli jsme do Wolfsburgu bodovat, takže samozřejmě nemohu být spokojen, i kdy jsme podali dobrý výkon," uznává už i trenér Boris Schommers, že se jeho tým nejspíš sestupu nevyhne.

Sestřih utkání 32. kola Bundesligy Wolfsburg - NorimberkVideo: DIGI Sport

Kdo získá mistrovský titul v německé fotbalové lize?
Bayern Mnichov
88 %
Borussia Dortmund
12 %
Celkem hlasovalo 150 čtenářů.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Bayern 34 88 : 32 78
2 Dortmund 34 81 : 44 76
3 Lipsko 34 63 : 29 66
4 Leverkusen 34 69 : 52 58
5 Mönchengladbach 34 55 : 42 55
6 Wolfsburg 34 62 : 50 55
7 Frankfurt 34 60 : 48 54
8 Brémy 34 58 : 49 53
9 Hoffenheim 34 70 : 52 51
10 Düsseldorf 34 49 : 65 44
11 Hertha 34 49 : 57 43
12 Mohuč 34 46 : 57 43
13 Freiburg 34 46 : 61 36
14 Schalke 34 37 : 55 33
15 Augsburg 34 51 : 71 32
16 Stuttgart 34 32 : 70 28
17 Hannover 34 31 : 71 21
18 Norimberk 34 26 : 68 19

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články