Hlavní obsah

GLOSA: Jandač musí naučit sebe i Spartu vyhrávat

Praha

Třikrát po sobě stejný kolaps, to už přece není náhoda. Sparta má problém dotáhnout do vítězné tečky dobře rozehrané zápasy. Proti Kladnu i Plzni ztratila v závěru třetí třetiny dvoubrankový náskok, naposledy Pardubicím dovolila vyrovnat minutu a půl před koncem základní hrací doby. Místo reálného zisku devíti bodů brala z posledních tří extraligových utkání jen dva, přitom by stačilo alespoň dvakrát vyhrát a lebedila si už v čele tabulky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Sparty Josef Jandač (vpravo) a asistent trenéra Jaroslav Hlinka v utkání proti Pardubicím.

Článek

Teď mají sparťané před sebou devět utkání v řadě na cizím ledě. Právě pětitýdenní šňůru venkovních zápasů musí trenér Josef Jandač využít k tomu, aby bez pohodlí domácího prostředí naučil mužstvo, ale možná i sebe, vyhrávat.

Jinak se dlouhé čekání pražského klubu na titul protáhne příští rok v dubnu už na patnáct let. Hráči už mezi řečí přiznávají, že jim schází zabijácký instinkt, kterým by soupeře dorazili, když vedou. Jenže ten nezískají jen nastavením mysli, ale hlavně činy na ledě.

Z celé extraligy má Sparta úplně nejhorší bilanci oslabení, přesto si dovolila v posledních třetinách zmíněných zápasů pokaždé minimálně tři vyloučení a za ně pyká. Pokud neodvede mužstvo disciplinovaný výkon celých 60 minut, bude mít podobné problémy neustále.

Spartu trápí nájezdy

Navíc, když dospěje utkání až do nájezdové koncovky, tak pražský celek zatím uspěl pouze v jediném čtyř soubojů o bonusový bod a z celkem sedmnácti nájezdů letos v extralize proměnila jen dva. Naposledy proti Kladnu a Pardubicím dokonce žádný. I tady chybí ta vítězná mentalita.

Ano, Sparta si ukousla pořádný hokejový krajíc. Žádný jiný domácí klub nečeká v sezoně tolik zápasů. Jako jediná totiž prošla do play off Ligy mistrů a po Vánocích ji čekají minimálně tři představení na Spengler Cupu, tak proto sehrála během posledních dvaceti dnů deset utkání.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Jakub Neužil ze Sparty zasahuje.

K tomu je potřeba i dostatečně široký kádr, jenže zatím Sparta nasadila v extralize jen 28 hráčů, pro něž je to náročný objem. Čtvrtina z tohoto počtu by na své zápasové vytížení totiž nepotřebovala ani všechny prsty na jedné ruce.

A každý zbytečně ztracený zápas a od neděle to byly už tři, bere hráčům vedle fyzické síly i psychickou odolnost a když nejdou nohy a hlava ztrácí sebedůvěru, je na další kolapsy zaděláno.

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva, kde je vedoucím, působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: