Hlavní obsah

Maradona, Jordan, Senna. Dokument o Schumacherovi měl zdatné předchůdce

Praha

Ve středu Netflix konečně vyrukoval s dlouho očekávaným dokumentem o Michaelu Schumacherovi, který má být událostí sezony minimálně pro fanoušky F1. V nedávné minulosti už ale vznikla řada vynikajících filmů o sportovním zákulisí.

Trailer k dokumentu SCHUMACHER Video: Netflix

 
Článek

Po Schumim tak klidně můžete zkusit i následující desítku:

Diego Maradona (2019)

‚Maradona bral kokain. Věděls to?' Brilantně sestříhaný film Asifa Kapadii se nevyhýbá temným stránkám fotbalového génia, který se z argentinského slumu dostal až na sportovní vrchol, ale nepředstavitelný tlak řešil drogami. Vzestup i sešup kontroverzního svéráze v nabušených 130 minutách.

Freedom's Fury (2006)

Něco pro ty, co nechtějí, aby se politika pletla do sportu. Quentin Tarantino platil a produkoval snímek o melbournské krvavé lázni z olympiády 1956. Jen několik týdnů po potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku, se jeho vodní pólisté utkali v Austrálii se Sověty a duel skončil rvačkami ve vodě i v hledišti.

Hillsborough (2016)

Mrazivá rekonstrukce tragédie, která změnila anglický fotbal. 15. dubna 1989 zahynulo v tlačenici před semifinále FA Cupu na stadionu v Sheffieldu 94 lidí. Přímí účastníci i příbuzní obětí dlouho čekali, až budou označeni skuteční viníci. Vedení policie se snažilo vinu hodit na fanoušky Liverpoolu. Neblahou roli sehrál i bulvární deník The Sun.

Hoop Dreams (1994)

Tříhodinová oscarová lahůdka sleduje cestu dvou nadějných basketbalistů z předměstí Chicaga za snem hrát NBA. Dojíždění do škol, snahu adaptovat se na cizí prostředí a touhu neustále zlepšovat sportovní dovednosti. Režisér Steve James se důkladně věnuje ekonomickým i rasovým otázkám.

Last Dance (2020)

Desetidílný seriál Netflixu, který využívá dlouho nezveřejněné materiály z poslední sezony Michaela Jordana v Chicagu. Působivý vhled do povahy basketbalového ‚boha', který chtěl vymáčknout to nejlepší ze svých spoluhráčů mnohdy nepřijatelným způsobem. Přesto jde o strhující a emotivní oslavu legendy.

Nagano Tapes (2018)

Mistrovská práce Ondřeje Hudečka o ikonickém vítězství českých sportovních dějin. Na své si přijdou fanoušci i aktéři hokejového triumfu. Ke slovu se dostanou Jaromír Jágr a Petr Svoboda, ale také zámořští soupeři, kteří ani po letech nepřekousli porážky od Čechů. Ostatně Wayne Gretzky se kvůli tomu natáčení raději vyhnul.

One Day In September (1999)

Spielbergův film Mnichov hodně čerpal z oscarové práce skotského režiséra Kevina Macdonalda. 5. září 1972 členové teroristické skupiny Černé září vtrhli do olympijské vesnice a zajali jedenáct izraelských sportovců. Všichni rukojmí zahynuli při zpackané záchranné akci, ale sportovalo se vesele dál. Na kameru mluví i jeden z tehdejších palestinských útočníků.

Senna (2010)

Režisér Kapadia zvedl laťku pro všechny dokumenty. Vůbec nevyužívá mluvící hlavy, ale pouze archivy, přesto se mu daří skvěle přiblížit tragédii brazilského pilota F1, jenž zahynul v roce 1994 na okruhu v Imole při Velké ceně San Marina. Francouzský jezdec Alain Prost, který je vyobrazen jako Sennův protipól, měl k vyznění filmu dost zásadní výhrady.

Tyson (2008)

Zběsilý příběh americké boxerské mlátičky je pro film jako stvořený. Drsné dětství uprostřed války gangů, tvrdé metody prvního kouče, šampiónské pásy a pak už volný pád: tři roky ve vězení za znásilnění, skandál s ukousnutým uchem soupeře, léčba alkoholové závislosti. Temný a násilný snímek ale občas zachytí i Tysonovu vlídnější tvář.

When We Were Kings (1996)

V říjnu 1974 se v Kinshase pod širým nebem uskutečnil památný boxerský mač Muhammada Aliho s Georgem Foremanem. Excentrický promotér Don King přesvědčil zairského diktátora Mobutua, aby se stal sponzorem souboje překřtěného na Rachot v džungli. O dvacet let později o legendární africké noci rapovala i skupina Fugees.

Reklama