Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Slavia na Chelsea? Dobrá zkušenost, rozhodně ne návod k opakování

Každý zápas má svůj začátek a svůj konec, každý zápas má svůj specifický průběh, každý je jiný. Má svá specifika v důležitosti utkání, což určuje psychickou náročnost ještě dříve, než to začne. A ta se pak mění během zápasu v návaznosti na průběžný výsledek a výkon. Mužstva mají nějaký výkonnostní potenciál, který se v průběhu zápasu mění. A tak to každý různě zkouší, aby po konečném výsledku byl chválen, nebo zatracován.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Fotbalista Slavie Petr Ševčík (vpravo) oslavuje se spoluhráči gól, který vstřelil v Evropské lize na hřišti Chelsea.

Článek

Velikonočním svátkům vévodil fotbalový zelený čtvrtek, kdy se po domácí porážce 0:1 představila Slavia v Londýně s Chelsea. Ne moc nahlas se mluvilo o postupu. S vědomím své síly a se sebevědomím získaným předchozími úspěchy to Slavia zkusila jinak než pozápasovými generály kritizovaný trenér Vrba proti reprezentaci Španělska nebo Šilhavý proti Anglii. Výsledkem bylo v 17. minutě 0:3.

Při vědomí rozdílu v počtu rychlých hráčů nejen běžecky, ale i při práci s míčem, se většina trenérů běžeckých soubojů našich pomalejších hráčů bojí a snaží se nedat soupeři na uplatnění rychlosti prostor. Protože rychlost je geneticky vrozená vlastnost, kterou tréninkem dostaneme maximálně na úroveň vrozených dispozic, má Slavia větší předpoklady k řešení problému než národní tým, protože si může pomoci získáním dynamických hráčů ze zahraničí. Takže to nejpodstatnější pro budoucnost Slavie, co je třeba analyzovat, se událo v první půlhodině. Před dalším úsilím o zkorigování výsledku a docíleným diváckým prožitkem lze smeknout.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Fotbalista Slavie Jan Bořil aplauduje kotli fanoušků po utkání na hřišti Chelsea v Evropské lize.

Když před časem trenér Jaroslav Hřebík řekl, že bychom měli umět analyzovati úspěchy, tak se taky podívejme, jak Chelsea u vědomí celkového skóre bránila a co nám umožnila. V každém případě je odehraný zápas dobrou zkušeností, rozhodně ne návodem k opakování, když chci vyhrát, postoupit, a ne pouze dělat dojem. Ostatně tyto testy čekají nejen Slavii v ligové nadstavbové části. Tam už to bude podobně jako v pohárových zápasech, kdy neúspěšný výsledek nelze napravit.

Jednoznačně inspirativní je enormní snaha o co nejlepší výsledek do poslední minuty, která však byla posilována vstřelenými góly. Tím nemohlo nastat naplnění popěvku: „Šup sem, šup tam, nám už je to všechno jedno, nám už je to fuk." Pro víceúčelové použití před zápasem v kabině i po zápase do hospody jsem text poupravil na: „Kop sem, kop tam, kop jim, kop nám, nám to vůbec není jedno, nám to není fuk." O tom, jak to komu je, nebo není fuk, se budeme přesvědčovat týden co týden, než skončí baráže. A budeme se divit. Dokonce lze naplnit tři stupně divení.

Ó.

Ó jé.

Ó jémine.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: