Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Srovnávat zápas Slavie se Sevillou a reprezentace s Anglií? To prostě nejde!

Praha

Ještě než jsem si stačil upřesnit víkendový fotbalový program, přistála mně na stole analýza s titulkem S tímhle na EURO ne, které vévodil starý autobus Avia s logem FAČR, kde za volantem seděl trenér Šilhavý a z oken čučeli hráči, mezi kterými byl i miliardový Schick či nevěřícně zírající Gebre Selassie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie po postupu do čtvrtfinále Evropské ligy

Článek

Další titulek Užitečný náraz pokračuje textem: Střet s Anglií? Smolný pětigólový debakl. Souboj s Brazílií? Nejdřív paráda, pak prohra 1:3 s nadějí do budoucna. Zhruba tak prý byla veřejně vyhodnocena první konfrontace fotbalové reprezentace pod velením kouče Jaroslava Šilhavého s top kvalitou.

Autorův hlubší rozbor provedený s časovým odstupem s tím však neladí. Klade si otázky a hledá na ně odpovědi. Mně však neladí uvedený hlubší rozbor s realitou. V úvodu hledá odpověď na to, proč nerozhodovaly štěstí a smůla. To však nikdo, kdo se vyjadřoval k zápasu, nezmínil. Bylo pouze fakticky konstatováno, že góly obdržené v Anglii byly atypické a vidí se málokdy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha Simon Deli, Miroslav Stoch, Ondřej Kúdela, Milan Škoda a Tomáš Souček oslavují gól

K otázce, zda musíme proti obrům parkovat autobus před vápnem, se v odpovědi podařilo napsat nesmysl hned v prvním odstavci: „Tuhle otázku by mohl brát kouč Jindřich Trpišovský za provokaci. Cožpak nedokázal se Slavií vysokým presinkem vypoklonkovat z Evropské ligy jejího pětinásobného vítěze ze Sevilly?" Srovnávat zápas Slavie proti výkonnostně současné Seville se zápasem naší reprezentace proti výkonnostně současné Anglii prostě nejde.

Ve své podstatě je tím zodpovězena uvedená otázka třetí, zda by neuspěla proti Anglii a Brazílii lépe Slavia. V odpovědi je uvedeno, že způsob hry červenobílých proti Seville byl kvalitnější než fotbal národního celku ve Wembley i v Edenu. A také prý víme, že kvalita hráčů sama o sobě utkání nerozhoduje, že důležitější je právě způsob hry. Tak od takových analýz nás bůh ochraňuj!

Na hráče je malá náročnost

I pro naprosté laiky bude vodítkem můj rozhovor s inženýrem Karlem v Liberci na počátku tvorby mužstva, jež se poté dostalo prvně v historii do Poháru UEFA přes vítězství v Českém poháru. Otázka zněla: Vy byste se nebál pracovat s hvězdami? A moje odpověď: A nemyslíte si, že je to jednoduší než trénovat jelita?

V textu k otázce, zda máme dobré hráče lze souhlasit s tím, že je malá náročnost na hráče proto, že jsem s dorostem trénoval víc a náročněji, než se trénuje dnes v lize dospělých. To se však musíme ptát, proč tehdy naše metodika díky takovým kapacitám na FTVS v Praze jako byli docent Choutka, Navara, Dovalil či šéf Unie evropských sportovních psychologů Vaněk byla dávána v Evropě za vzor. A dnes nevíme, odkud co kopírovat. Pak si text začne protiřečit konstatováním, jak mizerný byl tandem Slavie Coufal-Masopust.

Foto: John Sibley, Reuters

Jiří Pavlenka po druhém inkasovaném gólu od Angličanů.

Ti, kteří se konejší, jak bude lépe tím, že reprezentace do 17 a 19 let byly úspěšné, bych chtěl upozornit, že tyto reprezentace jsou ročníkové, zatímco měření sil dospělých je generační. Těch ročníků tam může být deset a třeba i patnáct. A taky nevím, jestli experti na úspěchy vědí, že za barákem ani na louce u nás nikdo nehraje, zatímco jinde jejich vrstevníci skáčou z palmy na palmu, nebo hrají fotbal na pláži, než zajde slunce.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: