Hlavní obsah

Boxing day v Premier League? Je to svátek pro celou zemi, přibližuje Jiránek

Pekelně nabitý program absolvují anglické fotbalové kluby během vánočních svátků. Zatímco pro ostatní nejlepší soutěže Evropy představují Vánoce automaticky volno, v Premier League je program naopak mnohem více zhuštěný a týmy odehrají tři zápasy během sedmi dnů. Velká fotbalová jízda začíná tradičně už od roku 1888 na Štěpána. To je na programu tzv. Boxing day, který neodmyslitelně patří k britské vánoční tradici. I o ní hovořil ve fotbalovém podcastu Bodlo bývalý reprezentant Martin Jiránek, který má zkušenosti z Birminghamu.

Foto: Sport.cz

Bodlo

Článek

„Top týmy by si možná zasloužily volno, protože mají Ligu mistrů, Ligový pohár, FA Cup, k tomu hráči cestují na reprezentační zápasy. Odpočinek o svátcích by se jim hodil. Minimálně z psychického hlediska, aby nabrali síly. Ale pro Angličany jde o svátek. Nahuštěný program prostě k Premier League patří," krčí rameny bývalý řízný obránce.

Sám okusil perný program, když nastupoval k zápasům obden, na vlastní kůži. „A byl jsem překvapený, jak tělo dobře reagovalo. Já se bál, že nebudu schopný zregenerovat. Ale zvládal jsem to. Jen jsem vynechával v tomhle programu posilovnu, které jsem se normálně věnoval hodně," usmívá se Jiránek. „V Česku se pořád trénuje. A když jdou kluci do zápasu, jsou psychicky unavení," přemítá Jiránek.

Vypravuje i o tom, jak si poradil se slavnostní tabulí na Štědrý den. A také o silvestrovské oslavě, když jej další den čekaly fotbalové povinnosti.

Reklama

Související témata: